Sestavine:
Sestavine za jabolčni nadev:
1500-1700 gramov naribanih jabolk (nekih 10-12 večjih jabolk) – čimbolj sočnih, da spustijo veliko vode
1 žlica vanilijevega sladkorja
260 gramov sladkorja
4 žlice ruma
1 čajna žlička cimeta
1/2 sveže bio limonine lupinice
150 ml mleka
Sestavine za suh del:
250 gramov gladke moke
1 vrečka pecilnega praška
250 gramov pšeničnega ali pirinega zdroba
1/5 čajne žličke soli
Dodatno:
250 gramov masla
sladkor v prahu za posip
Postopek:
NatisniPrvi del:
Drugi del:
Jabolka olupimo in naribamo – nič ne ožemamo. Dodamo jim vse ostale sestavine in premešamo.
Pekač dobro namastimo. V posodi zmešamo vse suhe sestavine.
V pekač dodamo sloj tanko narezanega masla in četrtino suhih sestavin. Čeznje dodamo tretjino mokrih jabolčnih sestavin. Ponovimo s suhimi sestavinami in jabolki. Nato dodamo tretji sloj suhih sestavin in zalijemo z mlekom. Dodamo zadnji sloj jabolk in zadnji sloj suhih sestavin. Na vrh narežemo zadnji del masla in položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 45-55 minut, da je vrh zlato zapečen.
Popolnoma ohladimo. Najbolje čez noč. Zrežemo in potresemo s sladkorjem v prahu.