Sestavine:
Sestavine:
1 kg kislega zelja
4 večji krompirji
3 večji korenčki
1 večja rumena čebula
1/2 čajne žličke česna v prahu
1 lovorjev list
1/3 čajne žličke popra – po okusu
3 čajne žličke sladke paprike v prahu
1 žlica paradižnikovega koncentrata
300 gramov rdečega ali rjavega fižola
2 žlici oljčnega olja
2 žlici koruznega škroba ali moke
1,5-2 litra vode
1 čajna žlička trsnega sladkorja – ali agavinega sirupa
2/3 čajne žličke soli – po okusu
+
svež peteršilj za končni detajl- opcijsko
Postopek:
NatisniKislo zelje z vročo vodo speremo da dobimo željeno kislost. To preverimo tako da ga poskusimo.
Krompir in korenje olupimo in narežemo na manjše koščke. Zalijemo z vodo, solimo in kuhamo 40 minut, da sta skuhana. Kuhana odcedimo in ju bomo na koncu vmešali v joto.
V posodo dodamo olje. Na olju popražimo drobno narezano čebulo. Med praženjem jo posolimo, da se bo hitreje spustila. Ko se omehča, in malce zapeče dodamo sladko papriko in paradižnikov koncentrat. Pražimo da se ponekod malo prime, nato pa dodamo zelje. Zelje pražimo nekih 10 minut, na srednji do višji temperaturi, da se ponekod zapeče. Takrat ga zalijemo z litrom in pol vode. Dodamo sol, poper,sladkor, lovorjev list in kuhamo 30-40 minut.
Po tem času dodamo fižol skupaj s tekočino v kateri je shranjen. V kozarec dodamo 2 dcl vode in vanjo fino vmešamo koruzni škrob. Vsebino zmešamo k zelju in zavremo, ter nato na srednji temperaturi kuhamo nekaj minut. Vmešamo še kuhano korenje in krompir, po okusu dosolimo, popramo in postrežemo.
Detox zeljno zelenjavno joto sem pripravljala s pripomočki in priborom, skledicami iz Merkurja. Njihovo spletno trgovino najdete tukaj.