Anina kuhinja

Čokoladne orehove prepletene potičke

Čas priprave: 30 minut

Čas kuhanja: 40 minut

Količina: 10 potičk

Sestavine:

Sestavine za testo:
800 gramov moke
100 ml mleka + kocka kvasa + čajna žlička sladkorja
250 ml mleka
125 gramov masla
6 žlic sladkorja
2-3 žlice ruma
1 čajna žlička soli
3 rumenjaki

Sestavine za nadev polovice testa:
250 gramov mletih orehov
100 ml sladke smetane
3 žlice grenkega kakava v prahu
3 žlice sladkorja
1/2 čajne žličke cimeta
1 beljak

1 rumenjak + 2 žlici vode

Postopek:

Natisni

Mleko (100 ml) segrejemo in mu vmešamo čajno žličko sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati 10 minut. V preostalo toplo mleko vmešamo sladkor, narežemo maslo in vlijemo rum.

V večjo posodo dodamo moko in ji vmešamo vzhajan kvas. Nato vmešamo, sol, nato pa še sladko masleno maslo in rumenjake. Zgnetemo v mehko voljno testo in ga pustimo vzhajati 1 uro.

Vmes pripravimo nadev. Štiri žlice mletih orehov prihranimo. Preostale zmešamo s kakavom v prahu, sladkorjem in cimetom. Vmešamo še toplo sladko smetano in na koncu stepen sneg iz beljaka.

Vzhajano testo razdelimo na dva dela in vsak del posebej razvaljamo na dolg in ozek pravokotnik, debeline 2 mm. Lahko pa tako kot jaz polovico testa spremenite v potičke, drugo polovico pa le spečete v sladek kruhov hlebček. V kolikor boste obe polovici testa uporabili za potičke, sestavine nadeva podvojite.

Vsak pravokotnik namažemo z nadevom, potresemo z nekaj žlicami sladkorja in preostalimi mletimi orehi, ter zvijemo v tesno rolado. Razdelimo jo na 5 delov in vsak del prerežemo po dolžini. Dva prerezana dela prepletemo in zvijemo v manjšo potičko.

Potičke položimo na papir za peko in premažemo z rumenjakom zmešanim z dvema žlicama vode. Potičke pustimo vzhajati 20-30 minut, nato pa jih položimo v paečico segreto na 200 stopinj za 10 minut. Če imate parno pečico jo nastavite na 1.stopnjo pare. Če je nimate v pečico na dno položite lonček z vodo.

Po desetih minutah peke, temperaturo znižamo na 180 stopinj in pečemo nadaljnih 25-30 minut. Če se skorja obarva dovolj zlatorjavo, jo sredi peke pokrijemo z aluminijasto folijo, da se ne bi zapekla preveč.

Pečene potičke pokrijemo z vlažno krpo.

Čokoladne orehove prepletene potičke so prelepe praznične potičke noro dobrega okusa. Vzamejo nekaj časa, ampak niso zapletene za pripravo.

Sama sem jih pekla v Boschevi parni pečici, ki poskrbi da je testo še bolj mehko in voljno.