Anina kuhinja

Češki kvašeni kolači

Čas priprave: 25-30 minut

Čas kuhanja: 15 minut

Količina: 14-16 kolačev

Sestavine:

Sestavine za testo:
730 gramov bele moke
3 dcl mleka
70 gramov sladkorja
20 gramov vanilijevega sladkorja
Limonina lupinica ene bio limone
1 polna čajna žlička soli (8 gramov)
1 kocka Fala svežega kvasa (40 gramov)
100 gramov masla sobne temperature
3 jajca
5-7 žlic ruma

Ostale sestavine:
14-16 žlic različnih namazov in marmelad
sladkor v prahu za posip
1 jajce za premaz + 2 žlici vode

Postopek:

Natisni

Moko dodamo v skledo. Mleko razdelimo na dva dela in ju pogrejemo do toplega.
V en del dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drug del mleka dodamo preostali sladkor, vanilijev sladkor in maslo, ter rum. Pustimo stati 10-15 minut.
Jajca stepemo z vilico.

V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je ta vmešan dodamo sol. Nato pa sladko mleko z maslom, nazadnje pa še jajca in limonino lupinico. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20. Če je testo preveč lepljivo dodamo še maksimalno 40 gramov moke. Mora pa biti izjemno in mehko.
Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 1 uro.
Po tem času ga razdelimo na 14-16 delov – odvisno od željene velikosti.

Vsak del oblikujemo v hlebček in mu z nekim okroglim predmetom na sredini naredimo čimvečjo in čimglobjo luknjo. Polagamo na pomaščen pekač. Vanje nadevamo različne marmelade in namaze. Namazi se med peko radi zapečejo, tako vam mogoče raje svetujem marmelade in džeme.

Pustimo jih vzhajati 30 minut. Nato jih premažemo s stepenim jajcem zmešanim z vodo in pečemo v segreti pečico na 220 stopinjah 15 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Če se obarvajo preveč jih na koncu peke pokrijemo z aluminijasto folijo.
Pečene malo ohladimo, nato pa potresemo s sladkorjem v prahu.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.