Anina kuhinja

Bučkina pita s piščančjim mesom

Bučkin teden se približuje h koncu in predzadnji recept je obljubljena bučkina pita.
Sama sem si že zelo lep čas želela pekač za pite s snemljivim dnom, saj se mi zdi res praktičen. Sploh pa sem nora navdušenka nad pekači vseh oblik in velikosti. In ker sem očitno bila pridna, sem ga dobila za božička lansko leto in je iskreno eden najbolj uporabljenih kosov moje posode. V njem sem pripravila že nešteto slanih in sladkih pit.
Kateri del vaših posod pa vam pride najbolj prav oziroma ga najrajši uporabljate?

ZAHTEVNOST: 3/5
ČAS PRIPRAVE: 3 ure – pravega dela 30-40 minut

Za manjši pekač za pite. Za 3-4 osebe.

SESTAVINE za testo:

– 300 g bele moke
– 380 g tople vode
– 1/2 kocke kvasa
– 1 polna čajna žlička soli
– 1 zravnana čajna žlička sladkorja

Sestavine za nadev:

– 1 mala bučka
– 1/2 manjše čebule
– 3-4 bučkini cvetovi (lahko jih izključite, če jih nimate pri roki)
– 1 piščančje stegno brez kosti
– 5 žlic mleka
– dober ščep sveže bazilike
– dober ščep soli in popra
– mali ščep sladkorja

– 1 jajce za premaz

OPIS PRIPRAVE:

Moko stresete v posodo. Ob rob potresete sol. Na sredini naredite luknjico in vlijete polovico vode, dodate sladkor in kvas.

Kvas pustite vzhajati kakšno minutko. Nato začnete z kuhalnico mešati od sredine posode proti robu. Ko to vodo vmešate, vlijete še preostalo. Vse skupaj premešate, stresete na delovno površino in dobro pregnetete. Testo pustite vzhajati vsaj pol ure.

Stegno prerežete na pol, da bo tanjše in se bo lahko dobro speklo. Takšnega popečete na malce olja v ponvi dokler ne postane zlato rjave barve. (rjavo zapečena skorjica mesa bo omaki dodala noro dober priokus) Ko je popečen ga odstavite in narežete.
V isto ponev nato dodate čebulo. Ko se malce zapeče dodate na majhne koščke narezano bučko.

Dodate ji sol(se bo hitreje spustila), poper, malce sladkorja in jo pečete dokler se lepo ne spusti. Takšni dodate narezane cvetove, baziliko in meso.

Vse skupaj premešate in dolijete mleko. Kuhate še dokler mleko ne izhlapi in odstavite.

Vzhajano testo še enkrat pregnetete in odrežete dve tretjine. Ta del razporedite po dnu pekača.

Preostalo tretjino razvaljate na 2-3 mm debel krog. Krog razrežete na trakove debeline slabega centimetra.

Pekač nadevate z omako in prekrijete s trakovi. Trakove na vrhu premažete z žvrkljanim jajcem.

Pito položite v segreto pečico na 200 stopinj za 25 minut oziroma dokler ni zapečena po vašem okusu.

 

Dober tek!

Komentarji

Komentarja ni mogoče oddati.