Sestavine:
140 gramov brezglutenske moke Schaer Farine
2 jajci
100 ml vode z mehurčki (ali kravjega/rastlinskega mleka)
1 polna žlica kisle smetane (lahko izpustite v primeru alergij/intolerance in nadomestite z dodatnim 15 ml vode z mehurčki)
1/3 čajne žličke soli
1/3 čajne žličke pecilnega praška (ali vinskega kamna)
Predlog za postrežbo:
2 žlici masla
1 žlica oljčnega olja
4-6 žlic brezglutenskih krušnih drobtin Schaer
Postopek:
NatisniJajca, vodo, sol in kislo smetano fino stepemo da se sestavine temeljito povežejo. Takrat vmešamo moko in pecilni prašek. Pokrijemo s plastično folijo in položimo v hladilnik za 1 uro ali še bolje kar čez noč.
V večji posodi zavremo soljeno vodo. Pripravljeno zmes po žlicah nalagamo na strgalnik – kot prikazuje slika in s spatulo spravljamo testo v posodo z vrelo vodo pod strgalnikom. Kuhamo tretjino zmesi naenkrat.
Špecle kuhamo le 2-3 minute, nato pa s penovko preložimo v skledo.
Ko so vse špecle kuhane pripravimo maslene drobtinice. Maslo in olje stopimo in na njem zlato popečemo drobtine. Takrat dodamo špecle in pražimo še minutko.
Postrežemo jih slane kot samostojno jed poleg solate, ali pa kot prilogo ob mesu in omaki. Lahko pa jih postrežemo z dodanim saldkorjem in poleg kuhanega kompota/čežane.