Anina kuhinja

Ajmoht ali mesna obara

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 3 ure

Za 15-20 oseb.

SESTAVINE:

– 1 kg mlade govedine (priporočam od stegna)
– 1 kg telečjih reber
– 3 korenji
– 2 čebuli
– 5 litrov vode
– 2 pesti cvetače
– 5 brstičnih ohrovtov ali dobra pest zelja
– 1 pest peteršilja
– 2 žlici majarona
– 4 lovorjevi listi
– ščepec muškatnega oreščka
– 2-3 žlici paradižnikove mezge
– 1 goveja kocka
– 1 žlica soli
– dober ščep popra
– 1 pest pora
– 4 žlice navadne moke
– 1 žlica ajdove moke

OPIS PRIPRAVE:

V posodi popečemo narezano čebulo in naribano korenje.

V večji posodi popečemo narezano govedino na kocke.

Ko sta korenje in čebula lepo popečena in malce rjavkasta ju primešamo k mesu. Dodamo še vse preostale sestavine ( cvetačo, por in brstični ohrovt  narežemo na manjše delčke ) razen moke.

Vse skupaj dobro premešamo, zavremo in nato zmanjšamo temperaturo na srednjo do večjo (6/9) in kuhamo 2-3 ure. Po 2 urah iz posode odstranimo 3 dcl tekočine in jo pustimo da se ohladi. Ohlajeni dobro vmešamo ajdovo in navadno moko. Po slabih treh urah kuhanja v posodo ob rednem mešanju vlijemo vmešano moko in ajmoht zavremo.

Dober tek!