Moki v posodah. V železni posodi soljena voda. |
Ajdova moka poparjena z soljeno vodo. |
Zmleti orehi, čokolada v prahu in sladkor v posodi. |
Narejeni nadev. |
Zmešane sestavine za testo pred gnetenjem. |
Zvaljano zgneteno testo. |
Namazano testo z nadevom. |
Namaščena aluminijasta folija in potresena z drobtinami. |
Zviti štrukelj. |
Kuhanje prve polovice štruklja. Ob strani še nekuhan štrukelj zvit v folijo. |
Skuhana prva polovica štruklja. |
Recept posvečam Katji. Upam da ti bo v pomoč.
ZAHTEVNOST: 3/5
ČAS PRIPRAVE: 30-40 minut
ČAS KUHANJA: 30 minut
Za 6 oseb.
– 300g ajdove moke
– 300g gladke pšenične moke
– 1 zravnana čajna žlička soli
– 3 dcl vode
– 3 pesti drobtin
– maslo
– aluminijasta folija
– 300 g zmletih orehov
– 70 g sladkorja
– 2 žlici čokolade v prahu
– 2 jajce
– 5 žlic sladke smetane
Zavremo 3 dcl soljene vode in z njo poparimo ajdovo moko. Pustimo da se ohladi. Ohlajeni dodamo navadno moko in zgnetemo v testo. Med ohlajanjem ajdove moke zmešamo nadev. V posodo stresemo orehe, čokolado v prahu, sladkor, jajce, smetano in vse skupaj dobro zmešamo.
Zgneteno testo razvaljamo. Pod razvaljano testo potresemo večjo količino moke (2-3 pesti, z njo ne šparajte, saj boste drugače imeli veliko dela s sprijetim testom ). Testo razvaljamo na debelino nožnega roba in namažemo z nadevom. ( jaz sem ga zvaljala malce debelejše, ampak bo rolada veliko boljša, razvaljana bolj na tenko. Zunanji rob 0,5 centimetra ne mažemo. Testo zvijemo v rolado. Testo mora biti mehko in malce pocasto, tako da naj vas ne bo strah da ste kaj naredili narobe. Rolado razpolovimo.
Aluminijasto folijo namažemo z maslom in potresemo z drobtinami in nanj položimo polovico rolade, ter jo na tesno zvijemo v folijo.. Postopek še enkrat ponovimo.
V večji posodi zavremo slano vodo in 1 zavito rolado nežno položimo vanjo. Vročino zmanjšamo na srednjo in kuhamo 25-30 minut. Ko je prva rolada skuhana postopek ponovimo. Lahko pa že na začetku zavremo vodo v dveh posodah.
Štrukelj zavit v folijo nato malce ohladimo, nato pa ga odvijemo in razrežemo. Zraven postrežemo brusnično marmelado.
Končano testo pride malce bolj trdo, kar je popolnoma normalno, saj vključuje ajdovo moko. Testo namesto v aluminijasto folijo lahko zavijete v kuhinjsko krpo, ali pa ga skuhate na sopari.
Sladica je super. Naredila sem jo danes . Potrebovala sem 2 dcl vode več.
Živjo! 🙂
Sem vesela da ti je všeč. Hvala, ker si sporočila tvoj popravek. 😉
Lep pozdravček,
Ana