AKCIJA! Pri nakupu dveh ali več kuharskih knjig ali priročnikov, prejmete kuharico Anina kuhinja: Zdravo in uravnoteženo GRATIS. Akcija velja le za fizično obliko knjig ter do 24.3.2024 oziroma do razprodaje zalog.

Anina kuhinja

Ajdov močnik z orehi

Čas priprave: 10 minut

Čas kuhanja: 5-10 minut

Količina: 1 skodelica

Sestavine:

  • 70 gramov navadne pšenične moke
  • 30 gramov ajdove moke
  • 1/2 čajne žličke suhega kvasa
  • 1/3 čajne žličke soli (+ sol za mleko – po okusu)
  • 1 jajce
  • 500-600 ml mleka
  • 1 žlica kisle smetane
  • količina orehov po okusu

Postopek:

Natisni
  1. Pšenično in ajdovo moko stresemo v posodo. Dodamo jima suhi kvas in vse suhe sestavine premešamo.
  2. V manjši posodici stepemo jajce. Stepeno jajce vmešamo v suhe sestavine. Ko je jajce grobo vmešamo dodamo 1/3 čajne žličke soli. Sestavine z vilico mešamo toliko časa, da se oblikujejo kepice željene velikosti.

  3. Zmes pretresemo na cedilo in toliko časa tresemo cedilo, da odstranimo čimveč moke, ki se ni prijela na stepeno jajce.
  4. V kozico na štedilniku prilijemo mleko. Mleko solimo in pripeljemo do vretja. Ko zavre, temperaturo znižamo na srednjo in stresemo pripravljene ajdove kepice. (nisem našla boljšega izraza – sploh pa se kepice sliši prav simpatično 😉 )
  5. Kepice kuhamo približno 5 minut. Po tem času eno največjih poskusimo. Če je kuhana, močnik lahko postrežemo. V nasprotnem primeru, močnik kuhamo še kakšno minuto dlje.Po močniku potresemo nadrobljene orehe in ga postrežemo.
    Če se bo vaš močnik zaradi moke preveč zgostil, ga lahko dodatno zalijete z dcl mleka.

Preprosta, pa vendar odlična jed, ki zelo spominja na ajdove žgance z mlekom.

Komentarji

  1. Tale močnik pa zjutraj preizkusim! Nikoli še nisem jedla ajdovega, imamo pa navado, da vedno kakšno tretjino do polovico kepic prepražimo do zlato rjave barve na olju ali maslu. To potem dodamo v močnik malo pred koncem. Super okus doda in malo hrustljavosti! 🙂

    1. Katja, sporoči kako ti bo všeč. Meni in možu je bil odličen, zato sem se tudi odločila da ga delim tukaj. 🙂
      Mi je pa tvoja ideja o praženju kepic zelooo všeč. Definitivno naslednjič upoštevam. 🙂 Hvala za super nasvet!

Komentarja ni mogoče oddati.