Anina kuhinja

Odkrivanje kulinaričnih drobtinic – mesto Pariz

Odkrivanje kulinaričnih drobtinic  – mesto Pariz

Road trip po Evropi z dvema malčkoma – Predpriprave in planiranje

Road trip po Evropi z dvema malčkoma – Kaj vzeti s sabo?

Prva postaja: Dunaj – 1. del – Podvodni svet

Prva postaja: Dunaj – 2. del – Živalski vrt in Prater

Odkrivanje kulinaričnih drobtinic – Dunaj

Druga postaja: Günzburg Legoland – 1. del – Kamp in okolica

Druga postaja: Günzburg Legoland – 2. del – Zabaviščni park

Tretja postaja Strasbourg + kulinarične drobtinice

Četrta postaja Pariz – Disneyland

Peta postaja mesto Pariz

Odkrivanje kulinaričnih drobtinic – Pariz

 

Skoraj pet let nazaj sva z dragim prvič obiskala Pariz. (objave tukaj, tukaj in tukaj) Takrat sem bila ravno nekih 5 mesecev noseča s Timonom in veliko stvari zaradi nosečnosti nisem smela probati. Vseeno mi je mesto ostalo v prelepem spominu in ker smo za naš road trip planirali obisk Disneylanda, sem si zaželela, da se za nekaj dni ustavimo v Parizu, že zato da se za dan-dva malo kulinarično razvajam. In res sem se. Še večji plus je bil, ta da smo veliko kolesarili po mestu in se res nisem obremenjevala s tem, da cele dneve jem sladice. 😀 Sprobali smo vse našteto spodaj. Nekatere celo večkrat in našo izkušnjo seveda delim z vami.

Ker smo nameravan izlet skrajšali za en dan, nam je iz željenega seznama ušla francoska čebulna juha in Croque Monsieur. Sva pa oba z dragim sprobala že na najinem prvem obisku Pariza. Definitivno sta obe jedi vredni testiranja, če se odpravljate v Pariz na kulinarično doživetje.

Vsekakor pa vam svetujem testiranje tudi vseh spodaj naštetih jedi. 😉 Mi smo večino poskusili v najstarejši slaščičarni/pekarni v Parizu Stohrer, ki ima sicer višje cene, ampak so njihovi izdelki po okusu zares razred višje. V sami slaščičarni je bila ves čas kolona lokalnih ljudi in da si prišel na vrsto je kar trajalo nekih 15 minut.

Palačinke

Ko sva z dragim obiskala Pariz 5 let nazaj so mi najbolj v spominu ostale palačinke. Takrat se spomnim, da sem mislila da nisem še jedla boljših. Mogoče sem v spominu gradila tako velika pričakovanja, da sem bila tokrat na žalost iskreno razočarana. Palačinke ki smo jih jedli niso bil nič posebnega. Videlo se je v teksturi, da pri zmesi šparajo z jajci.

Mi smo jih jedli v eni izmed prodajaln zraven katedrale Notre Dame. Zanje smo odšteli 3,5 € na palačinko.

Palmier

To čudovito sladico,  ki spominja na pahljačo smo jedli dvakrat. Enkrat v Strasbourgu in enkrat v Parizu. Lahko rečem, da je bila pariška vsaj 10x boljša. Je pa res da smo jo naročili v najstarejši slaščičarni v Parizu, kjer smo zanj odšteli skoraj 5€, kar je še enkrat toliko kot smo zanjo odšteli v Strasbourgu. Ampak razlika je bila očitna.

Eklerji

Tudi eklerje smo jedli dvakrat. Enkrat vanilijeve v Strasbourgu in čokoladne v pariški najstarejši slaščičarni in lahko bi rekla, da sta bila oba zelo slastna. S tem da smo za ekler v parišči slaščičarni odšteli spet enkrat več.V strasbourgu smo zanj odšteli 2€ na kos, v Parizu pa 4,5€.

Bagete

Bagete prodajajo na vsakem koraku. Pomembno je da ste pri bagetah pozorni na konec bagete. Ta mora biti razvlečen in ne lepo okrogel. To pomeni da je bila bageta narejena ročno. Na vsakem koraku lahko najdete tudi nadevane bagete z raznimi mesninami, siri kot je Brie in zelenjavo. Po želji jih radi tudi pogrejejo. Cena za nadevane bagete pa je okoli 5€.

Mille Feuille

Ne spomnim se, da bi kdaj jedla kaj boljšega kot je bil Mille Feuille v Stohrer slaščičarni. Zares je bila norega okusa. Če sem prav uganila je imela nekje 5 slojev maslenega testa. Med sloji so bili mešani nadevi – slaščičarski in kavni. Po vrhu je bila smetana. Nooooro dobro. Zanj sem odštela 4,90€ in zares je bilo vredno tega zneska.

Rogljički

Rogljičke smo jedli na večih destinacijah in po vsej Franciji so primerljivega okusa. Zanje smo odšteli tam nekje od 1,5 do 2,5 € na kos – odvisno od lokacije.

Quiche Lorraine

Jedli smo vrhunski kremasti Quiche Lorraine v Stohrer slaščičarni. Na voljo so imeli ogromno različnih Quichev, ampak smo se odločili za klasiko. Že sam izgled je bil čudovit, okus prav tako.

Pain au chocolatte

Tudi to sladico najdete skoraj na vsakem koraku, saj je očitno v Franciji zelo priljubljena. Našli smo jo v vseh pekarnah, v Strasbourgu, sveže pečeno vsako jutro v kampu in seveda po Parizu. Od treh poskušenih, je bila najboljša iz neke domače pekarne na večjem francoskem bencinskem postajališču na poti v Pariz. V sami stavbi je bila manjša domača pekarna, kjer so sami pekli sladke in slane dobrote. Ker je bila takrat pred nami še dolga pot sem ogromno stvari vzela za sabo in ena izmed njih je bil tudi Pain au chocolatte. Odličen je bil.

Makroni

Nisem ljubiteljica makronov, ampak če si že v Parizu potem jih skoraj moraš vsaj poskusiti. Pri nas je velik ljubitelj dragi, tako vedno poskrbim da ga z makroni malce razvajam. Jedli smo jih tako v Strasbourgu in Parizu, ampak lahko rečem da so bili v Strasbourgu cenejši in boljši.

Road trip po Evropi z dvema malčkoma – Predpriprave in planiranje

Road trip po Evropi z dvema malčkoma – Kaj vzeti s sabo?

Prva postaja: Dunaj – 1. del – Podvodni svet

Prva postaja: Dunaj – 2. del – Živalski vrt in Prater

Odkrivanje kulinaričnih drobtinic – Dunaj

Druga postaja: Günzburg Legoland – 1. del – Kamp in okolica

Druga postaja: Günzburg Legoland – 2. del – Zabaviščni park

Tretja postaja Strasbourg + kulinarične drobtinice

Četrta postaja Pariz – Disneyland

Peta postaja mesto Pariz

Odkrivanje kulinaričnih drobtinic – Pariz