Anina kuhinja

Domače jagode so najboljše

Domače jagode so najboljše

Že dobra dva tedna hodim po sadike od jagod. Mislila sem jih saditi že lep čas nazaj, pa vreme ni bilo namenjeno sajenju. Ko je končno prišlo sonce nekaj dni nazaj, sem se želela takoj zaleteti, pa me je moja mama opomnila, da mora biti lepo vreme nekaj dni, da se zemlja malo osuši. Včeraj sem tako sredi opravkov skočila v kmetijsko zadrugo in jim pobrala vse sadike mesečnih jagod kar so jih imeli. 😀 Menda obstaja več vrst in sama sem iskala mesečne jagode. Te rodijo vsak mesec. Dve leti nazaj sem kupila letne, ki pa rodijo le enkrat. Poleg mesečnih jagod sem vzela še tri gozdne, ker iskreno – a niso gozdne najboljše. 😉

Uglavnem imela sem poln prtljažnik jagod. Gospod je rekel, da ga skrbi kdo bo vse te jagode pojedel in sem ga potolažila, da s tem ne bomo imeli težav. Oba otroka jih namreč obožujeta in zelo rada jih imava tudi midva z dragim. Ampak saj veste kako je, vedno čakaš da se najejo otročki, potem dragi in na koncu ko sem na vrsti jaz, jih ponavadi že stokrat zmanjka. Tako sem jih vzela dovolj, da jih bom lahko mirno jedla tudi sama.

Pri drugem sadju ne kompliciram tako zelo, saj vedno najdem bio verzijo, medtem ko neškorpljene in bio jagode najdem veliko težje. Imamo sicer dve lokaciji tukaj v okolici Šenčurja in v okolici Zbilj, ampak če imam izbiro so domače stokrat boljše. Tiste ki jih odtrgaš in takoj poješ in veš da so res domače. Poleg tega me nihče ne more pretentati, saj naš Timon na špricane jagode v roku 10-15 minut odreagira s koprivnico. Tako imamo resne težave v tem času, ker povsod ponujajo jagode, tudi v vrtcih in seveda mi ne more skriti da jih je jedel, saj takoj vidim njegovo reakcijo.

Obljubila sem mu da bo lahko jedel jagode, ko bodo zrasle na vrtu in bodo tako v sezoni, zato je tudi s še večjim veseljem pomagal pri sajenju. Sem mu razlagala da iz vsakega cvetka zraste jagoda in potem jih je štel. 🙂

Kakorkoli, letos sem se vrtička lotila zares zagnano in povezala sem se z linijo bio izdelkov za vrtičke, ki jih bom testirala na svojem vrtičku. Za začetek sem vse moje štiri grede pognojila z bio gnojilom Compo bio o katerem sem pisala tukaj.

Sadike jagod sem najprej zalila z Algo-Plasmin-om, ki je 100% naravni proizvod iz alg. Alge pripomorejo, da se koreninski sistem hitro razrašča in tako omogoča rastlinam, da lažje prebrodijo stres ob presajanju. Tega streseš iz vrečke in vmešaš v vodo. Zaliješ sadike in jih pustiš vsaj eno uro, najbolje pa čez noč, preden jih prestaviš iz lončkov in vsadiš v vrtiček. Več o izdelku si lahko preberete tukaj.

Sama sem jih pustila stati neke dve uri. Potem pa sem jih posadila nekih slabih 10 cm narazen. Ko sem jih posadila sem okrog njih potresla organsko zastirko Frux, ki učinkovito omejuje zapleveljenost, zadržuje talno vlago in odvrača polže. Uporabila jo bom tudi za druge sadike, sploh pa za solato. Prejšnje leto so nam vrtiček ves čas napadali polži. Upam, da bo zastirka letos poskrbela da bo manj težav z njimi. Več o izdelku si lahko preberete tukaj.

Sem želela včeraj posaditi še vsaj nekaj zelenjave, pa so mi v kmetijski zadrugi rekli naj počakam še nekaj dni, da bodo jutra postala bolj topla. Tako da se večjega sajenja lotim takoj naslednji teden. Tokrat se bom pripravila in sadike večer prej namočila z algami, da bodo res optimalno preskrbljene.

Vi uporabljate kakšna naravna gnojila, dodatke za bolj kvalitetno zelenjavo/sadje na vrtu?

 

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.