Zaradi kolektivnega dopusta bodo vsa naročila oddana med 28.6. in 14.7. v dostavo predana 15.7.2024. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Priprava vrtička, blatna oblačila in marčevska zelenjava

Priprava vrtička, blatna oblačila in marčevska zelenjava

Letos bo šesto leto odkar imam svoj vrt. No, ni ravno moj. Štiri večje grede mi vsako leto posodi moja stara mama, pri kateri živimo. In ona je res mojstrica vrtičkanja – prava zakladnica znanja. Zato ji vedno z veseljem pustim, da mi med delom gleda pod prste. Oziroma priznam, da kadar se lotim urejanja vrtička, jo poprosim da je zraven. Rada se učim od nje in upam, da bom enkrat obvladala vse te male velike skrivnosti, ki poskrbijo da je njena zelenjava vsako leto vrhunska.

Prvo leto seveda nisem imela pojma o vrtičkanju, ampak sem s tako strastjo prekopavala, sploh pa s še večjim užitkom pobirala sadove mojega dela. Drugo, tretje in četrto leto ni bilo prav veliko od vrtička, saj sem bila neprestano visoko noseča ali pa sem imela majhnega dojenčka. Tako je na mojih gredah rastel domač krompir. Z njim je namreč najmanj dela. Prejšnje leto sem počasi spet prišla na svoj račun in več vrtičkala. Letos pa sem se vrnila v polnem razmahu. 😀 Hudi plani se odvijajo za moje štiri grede v moji glavi. In ker je vreme čudovito, izgleda kot da se bo letošnja sezona vrtičkanja začela zgodaj.

Planirala sem, da bom že prejšnji ponedeljek z otroci po vrtcu “preštihala” vrt. Ne poznam bolj lepega imena za štihanje, tako bo moral biti ta. 😉 Obljubila sem jima da mi bosta pomagala, saj je delo s prstjo seveda strašno zabavno in kar je še boljše – strašno umazano. Juhej. 😀 Hvala bogu za pralne stroje. Prav res. 🙂

Toda ponedeljek se je izkazal za deževen, mračen dan. Tako smo naše “štihanje” oziroma prekopavanje prestavili na prvi sončen dan. In čakali smo ga kar nekaj dni, potem pa je le prišel, ampak je bila zemlja preveč razmočena, tako smo čakali še malo.

Sama sem imela vmes ravno prav časa, da sem šla v nabavo za najboljša gnojila, s katerimi bom primerno pognojila in pripravila podlago za sajenje. Za prekopavanje sem izbrala Compo bio kompost (najdete ga tukaj) in tega smo vkopali vsaj 20 cm v globino in s tem obogatili zemljo in jo fino prezračili/zrahljali. Sama sem istočasno še opravila trening in priznam, da so me še dva dni pošteno bolele roke. 😀 Ponavadi to delo prepustim dragemu, toda letos sem se prvič sama lotila in lahko rečem, da sem se kar dobro zmatrala. 🙂

Na koncu smo zemljo poravnali, ter bili seveda pošteno blatni. Vrtiček je bil pripravljen, toda po gnojilih je fino kakšen teden počakati. Tako se bo prvo sajenje za nas pričelo čez dober teden. Kar je ravno dovolj časa, da sama dobro začrtam s čim bom začela.

Tako je moja naloga, da se pozanimam, kaj vse se lahko sadi v koncu marca. Ugotovila, sem da lahko sadimo zgodnjo repo, redkvice (rdeče in črne), rukolo, berivko in listnato solato. Če je marec topel, lahko sadimo tudi grah, bob, špinačo, spomladanski česen in čebulček. Vsa ta zelenjava lahko prenaša temperaturo zemlje pod 10°C. Korenček, peteršilj in krompir pridejo na vrsto v začetku aprila.

Imate vi že točen plan sajenja? Kaj vse boste sadili?

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.