Anina kuhinja

Potica carski praženec ali šmorn

Čas priprave: 15-20 minut

Čas kuhanja: 35-40 minut

Količina: za ponev premera 26 cm

Sestavine:

Sestavine za zmes:
2 jajci
200 gramov moke
160 gramov sladkorja
140 ml mleka
120 ml olja
1 vrečka pecilnega praška

Sestavine za nadev:
125 gramov mletih orehov
80 gramov sladkorja
1 jajce
1 žlica ruma
vrečka vanilin sladkorja
1/2 čajne žličke cimeta
70 gramov masla sobne temperature
ščepec soli

Ostale sestavine:
70-80 gramov celih orehov
1 polna žlica medu
250 ml sladke smetane
150 gramov bele čokolade

Postopek:

Natisni

Vse sestavine za nadev zmiksamo v enotno zmes.

Za zmes ločimo jajca. Iz beljakov stepemo sneg in jim med stepanjem dodamo malo soli. Rumenjakom dodamo sladkor in stepamo do svetlo rumene barve. Takrat vmešamo presejano moko in pecilni prašek in vlijemo mleko, ter olje. Na hitro zmešamo. Nato pa z lopatko počasi vmešamo sneg.

V ponev dodamo med, ko se stopi dodamo orehe in pražimo minutko. Nato vlijemo polovico zmesi. Čeznjo dodamo nadev, ga razmažemo in pokrijemo s preostalo zmesjo.

Položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 35-40 minut – do točke, da zobotrebec pride ven čist. V kolikor nimam Ingenio tefal posode s snemljivim ročajem, moramo uporabljati ponev ki je primerna za peko v pečici. Ali pa med in orehe prestavimo na pekač in potem zaključimo v pekaču.

Šmorn prevrnemo in zrežemo.

V kozici zavremo smetano. Odstavimo in vmešamo nadrobljeno belo čokolado. Počakamo minuto, nato pa fino zmešamo.

Postrežemo poleg kot pomako.

Velikonočni potica carski praženec ali šmorn sem pripravljala v Ingenio Tefal ponvah, ki imajo izjemno priročen snemljiv ročaj. Tako prihranimo na prostoru ko se zlagajo v omaro, lažje uporabljamo več posod na štedilniku, saj se ni treba ogibati ročajem in posode so za piko na i še lepo prenosljive iz štedilnika v pečico, saj se le odstrani ročaj.

V primeru da hrana ostane, se zlahka pokrijejo in shranijo v hladilnik. Ker nimajo ročaja tako lahko z njimi lepše izkoristimo prostor. K posodam pašejo tudi priročni pokrovi.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.