Anina kuhinja

Tri video vaje za krepitev trebušnih mišic, primernih tudi za mamice po porodih in nosečnice

Tri video vaje za krepitev trebušnih mišic, primernih tudi za mamice po porodih in nosečnice

Prvi članek v sklopu video vaj za posamične dele telesa z Nušo Gnezdo – Nooshee FIT je tu. Več o tem sem spisala prejšnji teden tukaj in tudi tokrat se zahvaljujem blagovni znamki Borotalco, ki je stopilo za najinim novim projektom. Za njihov novi dezodorant Borotalco Active namreč velja, da bolj kot se potiš, bolj deluje. Tudi diši omamno, po svežih citrusih v kombinaciji citronke in limete, če pa komaj čakate poletje, vas bo navdušil vonj po morski soli.

Prvi članek sva po vaši želji ustvarili s poudarkom na trebušne mišice. Mogoče resda vaje na prvi uč izgledajo preproste in lahke, ampak so daleč od tega. Po treh ponovitvah boste konkretno čutile celoten trup in trebuh. Samo pazite, da jih zares izvajate pravilno. Zelo dobro si poglejte posnetek in poglejte kje vse me je popravila Nuša med izvedbo. Na hitro se zdi preprosto, ampak ljudje med vajami radi zakrivimo ali popačimo vajo, in si na koncu naredimo več škode kot dobrega. Več o vajah in navodila si lahko preberete v tekstu pred videom spodaj.

Vaje so še posebej primerne za mamice po porodih in nosečnice. Prav tako sva jih pripravile brez kakršnihkoli pripomočkov in jih tako lahko izvajate prav vsi.

1. Vaja “stranska deska”

Stranska deska je ena od vaj, ki je v večini primerov izvedena narobe. Veliko ljudi misli, da je najlažja vendar ob pravilni tehniki kar hitro občutimo, da temu ni tako. Veliko ljudi, ki hoče okrepiti svoj trup začne z desko in njenimi variacijami, ki jim niso kos. Zato velikokrat vidimo slabo tehiko vaj, kjer delajo napačne mišice, ki potencialno vodijo do poškodb.

Nekaj nasvetov pri izvedbi stranske deske:

Ležite na stranskem boku, zgornja noga leži na spodnji, komolec je poravnan z ramo. Boke dvignite v ravni liniji. V tem položaju rahlo stisnite zadnjične mišice in držite od 10 do 20 sekund.

Če ste kmalu po porodu ali začetnik si pomagajte tako, da položite eno nogo pred sabo in se rahlo oprite nanjo.
Zakaj vaja?
  • Krepi mišice trupa
  • Ščiti hrbet
  • Izboljša držo
  • V kombinaciji drugih vaj izboljša stanje medeničnega dna

2. Vaja žužek

Je super vaja, ki krepi mišice trupa. Lahko ga izvajamo v različnih variacijah. Tokrat bomo opisali statično držanje v vaji žužek.
Nekaj nasvetov pri izvedbi:
Ležimo na tleh, Noge dvignemo in pokrčimo. Hrbet potisnemo navzdol in potisnemo roke proti stropu. Globoko vdihnemo in počasi s pokrčeno nogo spustimo peto proti tlom. V tem položaju zadržimo od 5-15 sekund in nato zamenjamo nogi.
Ledveni del mora biti ves čas v stiku s podlago. Će ne moremo ohranjati položaja, z vajo prenehamo. Prav tako moramo biti pozorni, če se pri vaji naredi hribček pri popku. To so znaki, da trup še ni pripravljen za vajo.
Zakaj vaja?
  • Preprečuje bolečine v križu.
  • Stabilizira medenični obroč in hrbtenico.
  • Ogreje in aktivira telo pred bolj zahtevnimi vajami.
  • V kombinaciji z drugimi vajami izboljša stanje medeničnega dna.

3. Vaja Medvedek

Je super vaja, ki krepi mišice trupa.

Nekaj nasvetov pri izvedbi:

Postavimo se na vse štiri, rame postavimo pod ramena, kolena pod kolke. Medenico zarotiramo navznoter in naredimo prostor med lopaticami ( se usločimo). V tem položaju dvignemo kolena za 1 cm in držimo od 10 – 20 sek. Pazimo, da ne napenjamo nog. Čutiti moramo samo mišice na trebuhu.

Zakaj vaja?

  • Vaja krepi mišice trupa.