Anina kuhinja

Timonovo spanje ponoči – prvih 15 mesecev

Timonovo spanje ponoči – prvih 15 mesecev

Dojenčki spijo različno. Nekateri že pri 3-4 mesecih praktično prespijo noč, drugi se zbujajo na pol ure. Nekateri ne spijo zaradi krčev, drugi zaradi podoživljanja, tretji zaradi zobkov… Vsekakor je prvo leto najbolj naporno kar se tiče spanja in če ste ena izmed tistih mamic z dojenčkom, ki se neprestano zbuja, naj vas potolažim, da tudi to obdobje mine. Verjamite, govorim iz svojih izkušenj.

Naših 15 mesecev spanja zlahka strnem v tri obdobja. Prvi trije meseci so bili odlični. Timon se je zbujal enkrat do dvakrat na noč. Imeli smo srečo, da ga krčki niso matrali in tako smo poleg nujnega hranjenja in previjanja sredi noči spali kot bube.

Potem pa se je začelo. Tam nekje pri tretjem mesecu se je ritem podrl in začeli smo se zbujati na 1 uro, velikokrat pa tudi na manj. Timon se je zbujal v joku in z možem nisva znala ugotoviti kaj se dogaja. Pediatrinja ni videla nobenega zobka, raziskave niso pokazale alergij na mleko ali jajca. Bila sva obupana. Spali nismo nič, sama sva bila kronično utrujena in razdražena. Timon pa se je še vedno zbujal neprestano. Nespanje je trajalo do 10.-11. meseca. Moj dragi je vmes nekaj mesecev spal z ušesnimi zamaški in skozi mesece sva se nespanja vsaj malo navadila. Mogoče bo boljši izraz, z nespanjem sva se sprijaznila.

Potem pa so nas kar naenkrat pozdravili zgornji 4 zobki in spodnja 2. Spanje se je umirilo. Sklepam da so bili za nespanje krivi zobki, saj od takrat naprej spimo bolje. Zbujamo se tam nekje 2-3x na noč. Zadnji mesec pa dostikrat le enkrat ali celo prespimo noč. Seveda z izjemami dnevov, ko prodirajo novi zobki na plan.Takrat spanca ni.

Vseeno so mi ostali vzorci ustajanja skozi celo noč, saj se ponoči nemalokrat zbudim sama. Včasih se mi zdi prav hecno, da zdaj ko Timon končno spi, pa se zbujam kar sama.

Pisanje objave sem se lotila z namenom, da mamicam in očkom, ki se soočajo z nespancem povem, da mine. Večinoma za nespancem stojijo zobki in tako ni stvar na vam da otroka naučite spati. Naš malček se je zbujal v bolečinah in je želel bližino. Nikakršni naučeni vzroci spanja ali samouspavanja ne bi pomagali. Ne poznam otroka, ki bi se zbudil v bolečinah in sam zaspal nazaj. Nemalo mamic mi je ves čas govorilo, da naj ga naučim kako zaspi nazaj in še nešteto drugih nasvetov. Toda pri nas težava nikoli ni bila v tem.

Pri nas smo se izognili krčkom in bili veseli do nebes, toda zobki so nam dali vetra. Me prav zanima kaj vse me čaka pri drugem dojenčku. Vsekakor si želim malo več prespanih ur kot pri Timonu. Če jih ne bo, pa bomo prav tako preživeli. Samo da bomo zdravi. 🙂

Delite z mano vašo izkušnjo spanja vaših malčkov?

2015-09-14 12.03.37-1

Z lepimi pozdravčki,

Ana

Komentarji

 1. Kot bi brala zgodbo mojega drugega otroka 🙂 Prva se je sicer zbujala samo 1x, vendar se je stanje budnosti zavleklo tudi do 3 ure na noč (kljub popolni temi, tišini…smo imeli kar žurko). Drugi pa je isti Timon 🙂 Potem ko smo po 14 mesecih končno začeli spati celo noč (v 90%), sem pa jaz rabila eno leto, da sem se spet “naučila” pravilno spati 🙂 Prav zavidala sem mamicam, ki so se hvalile, kako njihovi otročki spijo že od rojstva (hm, ali pa je bila to zgodba za javnost 🙂 ) Ampak res, važno da so zdravi.

  1. Simona, meni se tudi včasih zdi da so tiste izjave, ko trimesečniki že prespijo noč, malce privlečene za ušesa. Kakorkoli, vse se da preživeti, če so le zdravi. 🙂 Pri nas spet slabše spimo, ampak prej ali slej bomo bolje. 🙂

 2. Do nekje 15.meseca sploh nisem vedla kaj je to spanje. Pri nas ni bilo zbujanja po večkrat na noč, ampak se je zbudlia (valda v joku) in potem jokala nekje 2 uri, vsako noč! Nama se je že kar mešalo, sploh potem ko je bilo treba v službo. Najhujše je bilo v času izraščanja zobkov, ko se je situacija še poslabšala. Ne bom pozabila decembra 2014 ko nismo spali nič, ven so ji predirale vse štiri štirke. No nekje s 16.meseci ko smo prenehali z nočnim hranjenjem se je situacija umirala vsaj v tej meri, da ko se je zbudila sem jo vzela k nama in je spala dalje-ALELUJA kakšen luksuz. Zdaj pri 26.mesecih pa je situacija taka, da eno noč prespi, drugo se zbudi in nadaljuje pri nama, ampak to pomeni da vseeno moram vstati in jo iti iskat! 🙂 Ampak nič za to, tole je cel luksuz glede na to kaj smo meli prvih 16.mesecev. Ampak glede na to da bom aprila ponovno mamica, imam občutek da spala ne bom še kar nekaj časa! 🙂

  1. Maja, najprej čestitke za novo pikico v trebuščku <3 Drugače pa te popolnoma čutim. Pri nas je tudi tako. Eno noč spimo, drugo bedimo. :/ Nič ne izgleda da bo kaj kmalu dobro. Kakorkoli, pa tudi nas enkrat čaka še ponovitev.
   Važno da so zdravi, za spanje bo še čas. 🙂

   Topel pozdravček celotni družinici 🙂

Komentarja ni mogoče oddati.