Anina kuhinja

Spremembe na koži po otrocih – izrazito suha koža, tonik in globinsko čiščenje lasišča

Spremembe na koži po otrocih – izrazito suha koža, tonik in globinsko čiščenje lasišča

Že odkar so me med Timonovo nosečnostjo napadli mozolji v celi razsežnosti, zares verjamem v moč hormonov. O tej temi sem že leta nazaj pisala tukaj. Sama sem vedno imela suho kožo in redko se mi tu pa tam kje naredi kakšen mozoljček. Tisti večmesečni izbruh mozoljev po celotnem hrbtu je bil izjemno boleč in neprijeten. Neverjetno je, kako je dva meseca po porodu vse izginilo in do danes na hrbtu nisem imela enega mozoljčka.

Po Liamovi nosečnosti pa sem se našla pred novo težavo in sicer izrazito suho kožo. V začetnih mesecih sem bila kar konkretno nagnjena k atopijskim izpuščajem, sploh po obrazu v področju ust in oči (o tem sem pisala tukaj). Te težave so nekaj mesecev po porodu izginile, ampak zares suha koža ostaja, sploh na lasišču in v predelu ob laseh. Priznam, da še vedno dojim in sklepam da tudi te hormoni gotovo preprečujejo, da bi se stanje stabiliziralo. Mogoče pa je seveda tudi, da bom s tako kožo ostala za vedno – upam da ne. Stanje se je samo poslabšalo v tej zimski sezoni in mesece sem iskala nekaj, da kožo vsaj malo umirim in ne “snežim” s suho kožo povsod po oblačilih. :/ Oh sovražim to.

Najprej sem se lotila domačega šampona iz sode, ki je bil za moje lase in lasišče čista katastrofa, saj so bili lasje kar slamnati in občutek na lasišču mi zares ni ustrezal. Vseeno je šampon posvojil moj dragi, ki ima mastno kožo in lasišče. Uporablja ga že tri mesece in je nad njim navdušen. V sodo si zmeša še posušene koprivne liste, mandljevo in konopljino olje. Če vas zanima, lahko spišem recept? 😉 Tako da ta eksperiment ni šel v nič. 😀 Potem sem se prijavila k zasebni dermatologinji – ker bi v redni čakalni vrsti čakala pol leta in čisto slučajno med obdobjem čakanja naletela na možnost, ki mi zaenkrat paše in tako sem obisk preklicala.

Ko sem šla dva meseca nazaj striči lase, sem od frizerke iz salona Prokozmetika izvedela, da za takšna lasišča obstajajo globinska čiščenja. Najprej sem se začela smejati, ker sem bila prepričana da se heca, saj me je izraz spomnil na globinsko čiščenje avta, potem pa sem ugotovila da je resna. 😀 Čiščenje dolgih las stane 10€ in vsebuje kot nekakšen piling lasišča. Ponavadi čiščenje združijo še z nego las in odločila sem se da stestiram, če bo po tem pilingu kaj bolje. Po pilingu je bilo lasišče dva tedna bistveno boljše, potem pa se je stanje želelo vrniti nazaj. Po predlogu frizerke, sem se odločila da postopek še dvakrat ponovim in stanje je zdaj zares 70 % boljše kot pred tem – kar je ogromno. In zanimivo, da za to opcijo sama tudi slišala še nisem pred tem, drugače bi jo stestirala že mesece nazaj. To je tudi razlog da o njej pišem tukaj, saj sem prepričana, da nisem edina s to težavo.

Prav tako sem zamenjala šampone in balzame za izdelke, ki so jih med globinskim čiščenjem uporabljali v salonu, saj jih tam lahko tudi kupiš za osebno uporabo. Vzela sem njihov regeneracijski balzam od Nioxina, ki je edini balzam primeren za na lasišče+lase in je zares noro dober. Ko ga vmasiraš s pomočjo mentola, zares prekrvavi lasišče in istočasno tudi roke s katerimi masiraš v lasišče. 🙂 Po njem imam odličen občutek in zares noro paše mojemu suhemu lasišču.

Za obraz pa mi zaenkrat dela čudeže samo uporaba tonika preden nanesem vlažilno kremo. Nikoli nisem razumela tega, zakaj moraš na kožo nanašati toliko enih stvari od tonika in tega in tistega. Sama sem vedno uporabljala le eno vlažilno kremo in to je to. Ker pa sem ena velika raglja in medtem ko hodim na limfno drenažo, ves čas klepetam s kozmetičarko in zame je ena velika enciklopedija znanja, ki ga sama še nimam. Tako prideva na temo moje kože in Maja (kozmetičarka) mi predlaga naj poskusim pred kremo vnesti tonik, da nevtraliziram PH kože (ajaaa, zato so toniki 😀 ). Dala mi je testerček njihovega tonika z aloe vero (znamka Dr. Spiller) in uporabljala sem ga en teden zjutraj in zvečer. Ugotovila sem da mi zares “zrihta” suho kožo. Noro, nisem mogla verjeti da sem po vseh preizkušenih kremicah, situacijo bistveno izboljšala samo z uporabo tonika za obraz. :O

Zdaj ga uporabljam dva tedna in končno po letu in pol imam vsaj približno normalno kožo na obrazu in se povsod ne luščim.

Ima še katera izmed vas takšne težave?

[sg_popup id=1]