Anina kuhinja

Sajenje paradižnika na vrtu in organsko gnojilo

Sajenje paradižnika na vrtu in organsko gnojilo

Vrtičkanje letos je pravi izziv. Priznam, da se ne pritožujem, ko ni potrebno nič zalivati, po drugi strani pa se komaj najde dan, ko se da kaj posaditi. Vsaj pri nas dežuje že cel mesec. Vmes kakšen dan pokuka tudi sonce in dva dni nazaj me je čisto presenetil. Ko se prikaže sonce, se počutim kot da gre za življenje in ekspresno delam vse kar ne morem ob dežju. Dragi kosi travo, jaz sadim… izgleda prav hecno, ko se po celi vasi slišijo kosilnice na isti popoldan. 😀 Tako je bil dva dni nazaj takšen hektičen dan in dan za sajenje paradižnika.

Moja mami in mama vsako leto sami vzgajata sadike paradižnika iz semen. Ampak ne kupljenih semen. Vsako poletje izbereta najlepši sadež in mu pobereta semena, jih posušita, nato pa gredo naslednje leto v lončke.

Našli smo eno sorto paradižnikov, ki niso volovsko srce ampak so še za odtenek večji in res noro mesnati – še bolj kot volovsko srce. Kar je težko verjeti. 🙂 In meni so res najljubši. Lupina je mehka in tanka, paradižnik je res mesnat in sladek. Noro dobri so. Tako nabava sadik ni bila potrebna. Moja mami ima rastlinjak in je svoje sadike že posadila. Zame in za brata, ki tudi sadi vsako leto, jih je prihranila nekih 20. Tako sem v sredo, ko se je zjutraj pokazal sonce, takoj šibala ponje in jih takoj zalila z Algo Plasminom. To je 100% naravni proizvod iz alg. Alge pripomorejo, da se koreninski sistem hitro razrašča in tako omogoča rastlinam, da lažje prebrodijo stres ob presajanju. 

Nobena zelenjava mi nikoli ni nagajala na vrtu, razen paradižniki. Ti so veliko bolj občutljivi. Hitro jih napade plesen in en dva tri in vsi počrnijo. Tako sem sploh za sadike paradižnikov posebej dobro poskrbela. Najprej sem jih zalila s proizvodom iz alg, po tem ko sem jih posadila, sem jih obložila z organsko zastirko Frux in na koncu zalila prav s posebnim tekočim organskim mineralnim gnojilom za paradižnike Compo bio, ki ima dodan kalij za zdrav in aromatičen sadež.

Seveda so se že v samem štartu sajenja začeli nabirati oblaki in ko sem posadila dobesedno zadnji paradižnik, so začele kapljati dežne kapljice. Čisto zares. 😀 Seveda sem potem ekspresno potresla zastirko in kljub temu, da je vbistvu že deževalo in zalivanje ni bilo potrebno, sem zalila še z gnojilom. No, tudi tuširanje sebe na koncu ni bilo potrebno, ker sem iz vrta prišla premočena kot cucek. 😀

Ampak paradižnik je posajen in če bo vreme dalo, danes sadim še kumare, bučke in fižol, potem pa samo še čakam da se zgodi čudež narave. 😉 Sploh če misli ta dež nadaljevati še naprej – zares ne bom imela dela. 😉 #MaloZaHecMaloZares

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.