Anina kuhinja

Resistentna bakterija stafilokok aureus, Manuka med, razkuževanje oblačil

Resistentna bakterija stafilokok aureus, Manuka med, razkuževanje oblačil

Naš boj z bakterijo se nadaljuje. Po enem mesecu na antibiotikih še vedno ni konec. Zveni grozno in ni dober občutek, da že toliko časa jemo antibiotike ampak bakterija se preprosto ne da. :/ Po treh tednih antibiotika je bilo že praktično dobro. Ostala so mu le žarišča na rokah in tudi ta so bolj kot ne izginila. Potem pa smo odmerek zdravila zmanjšali na tretjino, da bi s tem poskusili še malo vzdržati dobro stanje in v treh dneh se je stanje začelo poslabševati. Ne hudo, ampak za moje pozorne oči, ki roke negujejo dovolj vidno.

Antibiotik (Primotren) bomo zdaj v teh manjših odmerkih jedli še dober teden. Šli smo iz odmerka 5 ml dvakrat dnevno na 3 ml enkrat dnevno. Ker so njegova žarišča tako uničena že toliko časa, je alergolog predlagal enkratno terapijo s kortiki, zato da poskusimo ustaviti celotno situacijo in tokrat se glede tega z njim strinjam. Bakterija se namreč vzdržuje na teh ranah in če bi nam uspelo vse skupaj konkretno zambremzati, bo mogoče našega boja končno konec. Tako da v tem enkratnem primeru bomo šli tudi za kratek čas nazaj na kortiko. Se pa vseeno ne dam in sem našla še eno stvar s katero bom še dodatno poskusila ta teden. Bralka mi je pripela link do Manuka medu, ki že v samem naslovu pove vse kar me je zanimalo —>

Manuka med – med, ki uniči vsako vrsto bakterij (tudi bakterije, odporne proti antibiotikom)!

Manuka med proizvajajo čebele, ki so se hranile na drevesu manuka, ki raste na Novi Zelandiji. Cvetovi manuke brstijo le 4-6 tednov, tako da imajo čebele veliko dela, saj manuka med, ki ga naberejo v teh tednih predstavlja »zalogo« za cel svet. Manuka je domorodna rastlina, ki je v sorodu s čajevcem, ki ga poznamo po njegovih antiseptičnih lastnostih. Zato je manuka med poznan po močnejših terapevtskih lastnostih kot običajni med. Manuka med v Novi Zelandiji velja za naravno znamenitost, zaradi česar je geografsko zaščiten. Ker se pojavlja mnogo ponaredkov in mešanic njegov status strogo ureja novozelandska vlada (več tukaj). Še več o učinkih samega manuka medu si lahko preberete tukaj.

Zanj še nisem slišala ampak imam z medom zelo dobre izkušnje. Ko sem se 5 let nazaj po rokah polila s kropom in sem imela kar lepe opekline mi je najbolj pomagal nanos medu. Pobrskala sem po linku in potem po svetovnem spletu in ugotovila da je ta med prav namenjen tudi uničevanju ravno te bakterije. Resda raziskave pravijo, da z njim težko pozdraviš situacijo na koži (čeprav se je tudi že zgodilo), naj bi pa uspešno zaviral razvoj bakterije in jo deloma tudi uničeval. Glede na to, da je med popolnoma naraven in da sem o njem brala samo pozitivno, sem se odločila, da ga potestiramo. Kontaktirala sem lastnika Petra iz spletne trgovine NutriHolis.si, ki mi je osebno dostavil izdelke.

V pogovoru z njim sem prav tako ugotovila, da ni vsak manuka med verodostojen. Pravi manuka med mora ustrezati strogi direktivi novozelandske vlade, ki določa da je verodostojen oz. pravi manuka med tisti, ki ima izmerjeno količino cvetnega prahu, preverjene DNK markerje in še nekaj kemijskih elementov, ki so značilni samo za 100% manuka med.  Manuka med od proizvajalca Wedderspoon ima vse to preverjeno, poleg tega pa je certificirano brez gensko spremenjenih organizmov in  presen oz. surov, kar pomeni, da vsebuje žive encime, antioksidante in druge aktivne elemente.

Prav tako je pomembno da se znjim ne pretirava. Mi se po nasvetu Petra mažemo enkrat dnevno po žariščih. Ne bomo ga istočasno uživali, torej jedli, da ne bo količina prevelika, saj imamo zelo močan manuka med – Wedderspoon K-22, ki vsebuje kar 90% cvetnega prahu cvetove manuke. Včeraj smo ga namazali prvič. Čez med sem dala bombažno krpico, povila s povojem in oblekla rokavičke. Zanimivo je bilo srbečice čez noč manj, čeprav je to lahko za prvi dan zgolj naključje. Zjutraj sem kožo preverila in so končni deli izpuščaja, kjer so čisto drobni rumeni mehurčki, bili bolj suhi kot večer prej. Vsekakor težko zaenkrat še kaj otipljivega napišem. Bom pa povzetek napisala po enem tednu uporabe.

Seveda še vedno vztrajamo s probiotiki Viridian, ki so prav namenjeni istočasnemu jemanju z antibiotiki. O teh sem več pisala že tukaj.

Zadnje dva tedna smo spremenili tudi še eno stvar. Alergolog je rekel da se bakterija vzdržuje preko tekstila, in da pranje na 60 ni dovolj. Tako sem iskala neko razkužilo za pranje oblačil. V lekarni sem našla neko razkužilo, pri katerem moraš najprej oblačila vanj namočiti in potem šele oprati. Pa se mi je zdelo da bo vse skupaj preveč zamudno, saj je pri nas res ogromno pranja že zaradi pršice, zdaj pa še bolj pogosto zaradi bakterije. Nato sem na spletu v spletni trgovini Bodi ženska našla Sanytol linijo, ki je prav razkuževalna in v svojem opisu zajema prav našo dotično bakterijo. Vzela sem celotno linijo razkuževalnih čistil (za tla, kopalnico…) in razkužilo za pranje. Tukaj ga le dolijemo v prostor za mehčalec in je to to. Skrbelo me je da bi Timon na razkužilo na koži reagiral, pa ga odlično prenaša. Oblačila imajo zelo svež vonj in zdaj gre k vsakem pranju in bo šel vse dokler dokončno ne zmagamo proti bakteriji.

Za vse ki vas zanima več informacij, pripenjam kratek tekst iz spletne trgovine —>

Perilo oprano pri nizki temperaturi je čisto, ne pa dezinficirano. V njem ostanejo mikrobi, ki povzročajo neprijeten vonj ali ostanki pralnega sredstva, ki povzročajo srbečico. Proizvod pri vseh temperaturah pranja deluje proti bakterijam in glivam, odstrani ostanke pralnega sredstva in vodnega kamna, pri tem pa za sabo pusti prijeten občutek svežine. Ker ne vsebuje niti klora, niti sestavin, ki bi utegnile poškodovati vlakna in barve, je primeren za vse vrste belih in barvnih tkanin. Zadostuje za 25 pranj, Uniči 99,99% mikroorganizmov.

Še več informacij najdete tukaj. Sem se pa dogovorila, da za vse ki bi želeli preizkusiti Sanytol izdelke, lahko le-te z mojo kodo ANINAKUHINJA15 dobite s 15% popustom. Vbistvu koda velja tudi za vse druge izdelke v spletni trgovini Bodi ženska, Bodi urejeno, Bodi vitalen.