Anina kuhinja

Zeljni štrudelj

Živijo 🙂
     Sama osebno nisem največji oboževalec kislega zelja, ampak ‘ Zeljni štrudelj ‘, tako mu namreč rečemo pri nas doma, je fantastična jed iz kislega zelja. Če hočete probati nekaj posebnega in novega vam priporočam da spečete to jed. Če pa imate radi kislo zelje, vam zagotavljam da bo to ena izmed vaših najljubših jedi! Nekaj novega le za vas.
ZAHTEVNOST: 4/5
ČAS PRIPRAVE: 3 do 4 ure z vzhajanjem
Za 10 zelo lačnih oseb.
SESTAVINE:
          1 kocka kvasa
          650 ml mleka
          125 g masla
          1 polna pest soli ( brez heca, kar dajte si duška, drugače ni dobro)
          1 veliki žlici sladkorja
          1,5 kg moke
          2 kg kislega zelja
          2 jajca
          7 polnih žlic ocvirkov v masti ( za tiste ki ne veste kaj je to- dobite jih v vsaki trgovini pri mesnih izdelkih)
OPIS PRIPRAVE :
Recept je napisan za zelo velik pekač, približno 25cm x 40cm.
    Najprej si pripravite dve manjši posodi. V eno vlijte 1,5 dcl mleka in sladkor. To pogrejte da bo toplo ( NE vroče ), nato odstavite, in zdrobite kvas v mleko, ter ga pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite počivati kakšnih 20 minut, da vzide.
   V drugo posodo zlijte preostalo  mleko, dodajte sol in maslo, to grejte na srednje močnem ognju in mešajte da se maslo počasi stopi ( ne sme biti prevroče, ker lahko kasneje zakrknejo jajca v katere ga zlijemo). Ko se maslo dokončno stopi odstavite in si pripravite veliko posodo v katero vsujete 1kg moke in izdolbete na sredini luknjo. V luknjo zlijete dva jajca in jih malce pomešate da se rumenjak stre, in potem vlijete polovico mleka z stopljeni m maslom in pričnete mešati z moko. Nato dodate še drugo polovico mleka z maslom in dobro zmešate. Potem v posodo vmešate še vzhajani kvas ( ZELO pomembno je da prej ostale sestavine dobro premešamo, saj značilno za kvašeno testo je da moramo preprečiti da sol pride v stik z kvasom!!!) Vse to dobro zgnetemo ( jaz testo mešam/gnetem z veliko kuhalnico). Po potrebi dodajamo moko ki nam je še ostala in gnetemo dokler se testo lepo ne loči od posode. Nato ga malce pokrijemo z moko in čez posodo položimo kuhinjsko krpo, ter ga postavimo za 1 uro v ogreto pečico na 50 stopinj, ter ga pustimo vzhajati.
      Medtem  v posodo damo kislo zelje in 3 litra vode, ter to segrevamo na največji vročini dokler voda ne začne vreti, nato takoj odstavimo in odcedimo. Nadaljujemo s segrevanjem ocvirkov, in ko postanejo zlato rumeni  jim dodamo dobro odcejeno zelje in tenstamo dokler vsa voda ne izhlapi. Potem odstavimo in počakamo da se ohladi.
     Ko je zelje ohlajeno in testo zraste na še enkrat tolikšno velikost kot prej, nadaljujemos tem da večjo delovno površino prekrijemo z moko in nanjo položimo testo. (gotovo se bo sprijel na posodo, tako da ga samo postrgajte dol)  Testo nato zgnetite in zvalajte na približno pol centimetra v obliki pravokotnika. Nato ga premažite s stenstanim zeljem in ga zvijte kot rulado.  Nato ga na polovici prerežite in vsak del posebej položite na pladen dobro premazan z 2 žlicama ocvirkov da se testo ne bo prijelo in ga boste lahko odstranili ko bo pečeno. Potem v majši posodici pogrejte še ostale ocvirke (samo toliko da se mast stopi) in z njimi premažite testo po vrhu.
       Končano! Testo zdaj položite v pečico. Prekrijte ga z folijo, ki jo odstranite zadnjih 15 minut.  Najprej za 15 minut na 220 stopinj, potem pa še za dobrih 45 minut na 180 stopinj. Da je testo pečeno preverimo tako da zapičimo nož v testo in če ostane brez kakrših koli sledi od testa je testo pečeno.
Upam da vam bo jed všeč  in vam bo dobro uspela  Komaj čakam na vaše komentarje!
                    Prva posodica je maslo stoplenno v soljenem mleku. Druga pa vzhajan kvas.
                                           Slika prikazuje zvaljano testo namazano z zeljem.
    Veselo pečite in DOBER TEK!