Anina kuhinja

Zeljna musaka iz kislega zelja

Čas priprave: 20-25 minut

Čas kuhanja: 40 minut

Količina: 4-6 oseb

Sestavine:

Sestavine za musako:
1 kg kislega zelja
500 gramov mletega mesa
180 gramov srednjezrnatega riža – sama sem uporabila arborio
1 manjša rumena čebula
1/2 čajne žličke Kotanyi zrnastega česna
sol
Kotanyi poper po okusu
1/3 čajne žličke Kotanyi suhega peteršilja
1 žlica masla

Sestavine za preliv:
300 ml kisle smetane
2 večji jajci
1/3 čajne žličke soli
ščepec popra

Postopek:

Natisni

Mleto meso popečemo na vroči ponvi. Ko spusti maščobo, na njej zraven popečemo tudi drobno narezano čebulo. Malo posolimo in pražimo da se čebula spusti in meso zlato rjavkasto zapeče. Takrat dodamo česen, ko zadiši, zalijemo z vodo ali jušno osnovo, da meso pokrijemo za 2-3 centimetre. Dodamo sol, poper in peteršilj, ter kuhamo slabo uro.

Po tem času poskusimo omako in jo po okusu dosolimo. Nato pa dodamo riž in ga skuhamo. Če riž še ni kuhan in je tekočine zmanjkalo jo malo prilijemo. Kuhanemu rižu vmešamo maslo. Po okusu dosolimo, popramo.

Kislo zelje poskusimo in ga pod vročo vodo na cedilu umivamo dokler ne pridemo do željene kislosti.

Pekač namastimo. Na dno razporedimo polovico zelja. Nanj razporedimo riž in zaključimo s preostalo polovico zelja.

Vse sestavine za preliv dobro zmešamo in prelijemo čez zelje.

Položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 30-40 minut, da se preliv ponekod rjavkasto zapeče. Postrežemo samostojno ali poleg pire krompirja.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.