Sestavine:
- glavnata hrustljava solata
- 2-3 paradižniki
- 1 rdeča čebula
- vinski kis in olivno olje po okusu
- ščepec sladkorja in soli po okusu
- 600 gramov kuhane čičerike
- 2 jajci
- 1 čajna žlička zrnastega česna
- majhen šopek svežega peteršilja
- 1 zravnana čajna žlička soli za polpet
- poper po okusu
- 8 rezin topljive mocarele
- 1 žlica pirine ali navadne moke
- 7-12 žlic krušnih drobtin — do željene teksture
Postopek:
Natisni- Rdečo čebulo narežemo na kolobarje. Narezano okisamo in naoljimo. Solimo jo po okusu. Dodamo ji še ščepec sladkorja. Pustimo jo za čas priprave da se napije okusov.
- Čičeriko na hitro zmiksamo do bolj drobljive teksture, vendar nikakor ne do finega. Zrnasti česen namočimo v malce vode, in ga pustimo 5 minut namočenega, da se “zbudi”.
- K čičeriki vmešamo stepeni jajci z vilico. Dodamo še drobno narezan peteršilj, namočeni česen, sol, moko in poper. Vsebino premešamo in postopoma mešamo notri drobtine, dokler ne dobimo teksture, ki se pusti lepo oblikovati.
- Iz zmesi oblikujemo polpete in jih za 10-30 minut položimo v hladilnik da se očvrstijo. Nato jih na olju pražimo najprej 3-4 minute na eni strani, nato pa še na drugi. Polpete pražimo na srednji do nižji temperaturi (4/9). Takoj ko jih obrnemo nanje položimo po dve rezini sira, da se med peko na drugi strani, sir lepo stopi.
- Paradižnik narežemo na kolobarje. Solati odrežemo krajne dele, ki bodo služili kot štručke. Pečene polpete razporedimo na solato, nanje dodamo čebulo in paradižnik in jih pokrijemo z drugim delom solate.
- Burgerje takoj postrežemo.