Anina kuhinja

Vegi boranja s sojinimi koščki in pire krompirjem

Čas priprave: 15-20 minut

Čas kuhanja: 30-40 minut

Količina: 4 osebe

Sestavine:

Sestavine za boranjo:
1/2 rumene čebule
100 gramov sojinih koščkov
1 lovorjev list
1/2 čajne žličke sladke paprike v prahu
sol in poper v prahu – po okusu
500 ml vode ali zelenjavne jušne osnove
1 manjši svež paradižnik
3 polne pesti kuhanega stročjega fižola (ali svežega)
100 ml vode + 1 polna žlica moke + 1/3 čajne žličke paradižnikovega koncentrata
1 vejica svežega peteršilja (ali 1/2 čajne žličke suhega)

Predlog za postrežbo:
pire krompir
kuhan riž

Postopek:

Natisni

Sojine koščke namočimo v soljeno vročo vodo za nekih 10 minut.

Čebulo narežemo na drobno. V ponev dodamo žlico olja in na njej popečemo čebulo, da se omehča in ponekod malo zapeče. Dodamo ožete sojine koščke in jih pražimo nekaj minut. Nato dodamo mleto sladko papriko in lovorjev list. Pražimo minuto, nato pa zalijemo z vodo/juho. Dodamo vsaj 1/3 čajne žličke soli in poper. Pripeljemo do vretja in nato na srednjem ognju kuhamo 10 minut.

Po tem času dodamo narezan svež stročji fižol. (V kolikor imamo pri roki že kuhanega tega dodamo popolnoma na koncu.) Kuhamo 20 minut, da se fižol skuha.

Takrat dodamo drobno narezan paradižnik in kuhamo nadaljnih 5 minut. Vmešamo fino zmešano moko z vodo in paradižnikovim koncentratom. Dodamo še sveže narezan peteršilj in pokuhamo minuto, da se omaka nežno zgosti. Po okusu dosolimo, popramo.

Postrežemo zraven pire krompirja ali kuhanega riža.

Današnje kosilo iz zadnjega stročjega fižola je bila vegi boranja s sojinimi koščki. 😋 Super slastna, sploh če se k njej zraven stiska pire krompir. 🤗 #norodobro

Recept sem ustvarila v podporo projektu Podnebni meni, ker se mi zdi lepo, da kadar le lahko, podpiram in spodbujam bolj prijazno vedenje do našega planeta. 💛 Vegi boranjo se seveda lahko naredi tudi brez mesnih alternativ – če pa se že odločimo zanje, pa priporočam sojo iz ekološke pridelave in pridelano čimbolj lokalno.

Več o tem, kako in zakaj se prehranjevati na podnebju prijazen način, si lahko vsi, ki vas zanima preberete tukaj https://bit.ly/2UInYq8 Več o samem projektu pa tu 😉👉 https://bit.ly/372JVCI

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.