Anina kuhinja

Švedske mesne kroglice v kremni omaki

Čas priprave: 15-20 minut

Čas kuhanja: 30-40 minut

Količina: 4 osebe

Sestavine:

Sestavine za mesne kroglice:
500 gramov mletega mesa
2 jajci
1/2 čajne žličke Kotanyi zrnastega česna
1/2 čajne žličke Kotanyi suhega peteršilja
60 gramov krušnih drobtin
2/3 čajne žličke soli
ščepec Kotanyi dimljene soli – opcijsko
Kotanyi bel poper po okusu

Sestavine za omako:
2 žlici masla
1 žlica oljčnega olja
2 večji žlici moke
500-600 ml jušne osnove (goveje, piščančje) ali vode
1/3 čajne žličke zrnastega česna ali 1 strok svežega
1/2 čajne žličke soli – oziroma po okusu
3 žlice kisle smetane
1/3 čajne žličke suhega peteršilja
2-3 žlice sveže naribanega parmezana

Predlog za prilogo:
pire krompir
testenine
polenta

Postopek:

Natisni

Vse sestavine za kroglice dodamo v skledo in jih temeljito pregnetemo.

Oblikujemo večje kroglice – velikost golf kroglice in jih na malce olja iz vseh strani lepo zlato rjavo zapečemo.

Takšne umaknemo iz ponve in v isto ponev dodamo maslo in oljčno olje. Ko se maslo stopi, dodamo moko in jo med rednim mešanjem pražimo da malce porumeni.
Takrat zalijemo z juho, dodamo česen in peteršilj, ter sol in omako pripeljemo do vretja. Vanjo vrnemo mesne kroglice in posodo pokrijemo.

Na nežnem ognju kuhamo nadaljnih 30-40 minut.

Po tem času vmešamo kislo smetano in parmezan in postrežemo ob izbrani prilogi.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.