Sestavine:
Sestavine za omako:
2 stroka česna
2 žlici oljčnega olja
1 zvrhana žlica paradižnikovega koncentrata
1 čajna žlička sladke mlete paprike
560 gramov paradižnikovega pireja – mletih pelatov
1-2 žlici rjavega trsnega sladkorja – ali navadnega – ali javorjevega sirupa
1/2 čajne žličke soli
1/3 čajne žličke suhega origana
3-4 žlice naribanega parmezana
Sestavine za mesne kroglice:
500 gramov mletega mesa
2 stroka česna
1/2 narezane pražene čebule
2 jajci
100 gramov starega kruha
1/2 čajne žličke soli
2-3 žlice naribanega parmezana
poper po okusu
Dodatne sestavine:
čimdebelejši špageti – jaz sem uporabila buccatine
2-3 rezine sira
nekaj črnih oliv
nekaj polnjenih zelenih oliv
Postopek:
NatisniNajprej pripravimo zmes za kroglice. Jajca stepemo z vilico. Kruh zmiksamo v mehke drobtine. Popraženo drobno narezano čebulo ohladimo. Česen naribamo. Vse sestavine dodamo v skledo in z rokami zmešamo v enotno zmes.
Ponev segrejemo. Če uporabljamo Tefalovo ponev počakamo da se rdeč Thermo-spot na sredini obarva rdeče – takrat je ponev ravno prav segreta.
Mesne kroglice na olju zlato rjavo popečemo iz vseh strani. Takšne umaknemo in v isti posodi pripravimo paradižnikovo omako.
Česen naribamo na drobno. V ponev dodamo oljčno olje, nato paradižnikov koncentrat in sladko papriko v prahu. Malce popražimo, nato pa dodamo česen. Ko zadiši, prilijemo paradižnikov pire. Stekleničko izplaknemo z nekim 150 ml vode in jo vlijemo k omaki. Dodamo sol in origano ter sladkor. Premešamo, nato pa dodamo kroglice in kuhamo pokrito nekih 40-50 minut.
Mesne kroglice umaknemo. V omako vmešamo kuhane špagete (kuhali smo jih minuto manj od predpisanega časa). V omaki kuhamo da se malo omake še pokuha. Vmešamo parmezan. Nato naredimo luknjice za mesne kroglice.
Na mesne kroglice dodamo okrogle rezine sira in rezine črnih oliv, da ustvarimo občutek oči.
Poleg mesnih kroglic dodamo še nekaj razpolovljenih polnjenih oliv in postrežemo.
Strašne špagete z mesnimi kroglicami sem pripravljala v vrhunski Tefalovi posodi iz linije Unlimited.