Sestavine:
Sestavine za podlago:
250 gramov masla
250 gramov spekulas piškotov
+
5 žlic marelične marmelade z dodano žlico limoninega soka
Sestavine za kremo:
900 ml sladke smetane za stepanje
250 gramov mascarpone sira
6 lističev želatine
6 spekulas piškotov
2 polni žlici marelične marmelade
5-6 žlic limoninega soka
7-8 žlic sladkorja v prahu – po okusu
1 čajna žlička cimeta
1-2 žlici ruma
Sestavine za okras:
140 gramov sladorja v prahu + polna žlička cimeta + 1 žlica vode
2-3 žlice marelične marmelade
mandlji
1 spekulas piškot – nadrobljen
15-18 spekulas piškotov za obrobo
Postopek:
NatisniMaslo stopimo in piškote zmiksamo. Oboje zmiksamo skupaj in preložimo v tortni pekač obložen s papirjem za peko.
Položimo v segreto pečico na 170 stopinj za 10 minut. Dobro ohladimo, nato pa premažemo z marelično marmelado zmešano z limoninim sokom.
Želatino namočimo v hladno vodo. Piškote zmiksamo. Marmeladi dodamo limonin sok in rum.
V kozico dodamo toliko vode da pokrije dno – 30-50 ml. Omehčano želatino dodamo v kozico in na najnižji temperaturi na štedilniku segrejemo da se stopi.
Petsto ml sladke smetane stepemo do točke da se začne peniti ampak je še tekoča. Takrat vmešamo želatino.
V drugo posodo dodamo mascarpone, mlete piškote, marmelado, preostalo sladko smetano in sladkor ter fino zmešamo. V kremo po delih z lopatko vmešamo sladko smetano z želatino.
Kremo razporedimo na piškote z marmelado in položimo v hladilnik za vsaj 5-6 ur – najbolje čez noč.
Torto odstranimo iz oboda. Zmešamo sladkor v prahu, cimet in vodo da dobimo gosto zmes. Okrasimo vrh torte s cimetovim sladkorjem, marelično marmelado, mandlji in nadrobljenim piškotom.
S preostalim cimetovim sladkorjem pomažemo piškote in jih lepimo na obrob torte da rob prekrijemo.
Postrežemo.
Praznično spekulas torto sem pripravljala s pomočjo čudovitega Boschevega kuhinjskega robota MUM5 s tehtnico in Boscheve parne pečice, ki je vrhunska. Več o njej si lahko preberete tukaj.