Anina kuhinja

Špageti s pestom alla siciliana

Čas priprave: 15

Čas kuhanja: /

Količina: 4 osebe

Sestavine:

  • 500 g špagetov
  • 3 srednje veliki zelo zreli paradižniki
  • 100 gramov rikote (lahko jo izključite)
  • 60 gramov parmezana
  • 60 gramov pinjol
  • 1 manjši šopek bazilike
  • 1-2 stroka česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 zravnana čajna žlička soli

Postopek:

Natisni
  1. Paradižnikom zarežemo na dnu x in jih potopimo v vrelo vodo. Kuhamo jih minuto, nato pa stresemo v hladno vodo, da se ohladijo. Ohlajene olupimo. (ta korak lahko preskočite, če vas ne motijo zmiksane lupine v omaki)
  2. Pinjole na srednje visoki temperaturi popečemo. Nato jih ohladimo, pretresemo v možnar ali multipraktik in jih skupaj s soljo zdrobimo. Dodamo narezan paradižnik, baziliko in popečen česen ter olje. Vse skupaj ponovno pretlačimo ali zmiksamo, da dobimo homogeno zmes. Zatem dodamo parmezan in rikoto, da zmes postane kremasta. Na hitro premešamo in poskusimo. Po želji dodamo še malo soli ali parmezana. Če ste ljubitelji česna, v omako naribajte še kakšen dodaten svež strok.
  3. V večji posodi zavremo vodo. Ko zavre, jo solimo in vanjo stresemo špagete. Skuhamo jih »al dente« – torej jih kuhamo 1–2 minuti manj od časa, predpisanega na embalaži. Kuhane odcedimo.
  4. Pripravljeno omako dodamo k še vročim testeninam in vse skupaj premešamo.