Zaradi kolektivnega dopusta bodo vsa naročila oddana med 28.6. in 14.7. v dostavo predana 15.7.2024. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Šmorn ali carski praženec iz pečice z rozinami in čežana

Čas priprave: 15 minut

Čas kuhanja: 15-17 minut

Količina: 1 okrogel pekač premera 24-26 cm

Sestavine:

Sestavine za šmorn:
4 jajca
4 žlice sladkorja + za posip
4 žlice olja
1 žlica vanilijevega sladkorja – opcijsko
dober ščep cimeta
3 žlice rozin ali drugega suhega sadja – opcijsko
limonina lupinica polovice bio limone ali 1/2 čajne žličke limonovega olja ali 1 čajna žlička limonovega sladkorja
8 žlic moke (navadne, pirine, črne, polnozrnate)
8 žlic mleka ali vode z mehurčki ali navadne vode
1/4 čajne žličke vinskega kamna ali pecilnega praška – če jih pri roki nimate, jih izpustite
ščepec soli

Sestavine za čežano:
4-5 jabolk
3 nageljnove žbice
1 cimetova palčka
voda
1-2 žlici sladkorja – po okusu

Postopek:

Natisni

Jabolka olupimo in narežemo na četrtine. Zalijemo s toliko vode da jih le ta pokrije in dodamo žbice in cimetovo palčko. Na nizkem ognju kuhamo 20 minut.

Jajca za šmorn ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg. Med stepanjem dodamo malce soli.

Moko, cimet in pecilni prašek zmešamo. Rumenjakom dodamo sladkor in vanilijev sladkor in jih stepamo do svetlo rumene barve. Nato dodamo mleko, olje, limonino lupinico in zmešano moko. Vmešamo in na koncu vmešamo še rozine.

Zaključimo s počasi vmešanim snegom, ki ga vmešamo po delih.

Ponev ali tortni pekač ali drug pekač namažemo z maslom ali olje in vanj vlijemo zmes. Po vrhu potresemo s sladkorjem za karamelizirano skorjico.

Pečemo v segreti pečici na 200 stopinj nekih 15-17 minut, da se šmorn zlato zapeče. Sama sem uporabila mojo kombinirano parno pečico in pri peki vključila 1 stopnjo pare. Če parne pečice nimate na dno dodajte majhno skodelico z vodo.

Šmorn narežemo. Kuhanim jabolkom odstranimo cimetovo palčko in žbice. Odlijemo del kuhane vode in jo prihranimo za pitje. Jabolka fino spasiramo s paličnim mešalnikom in po okusu sladkamo.

Postrežemo jih s šmornom.

Pri pripravi mi je pomagal Boschev MUM5 s tehtnico, njihove kombinirana parna pečica in najnovejši Boschev palični mešalnik Ergomixx, ki ima kot dodatek tudi nastavek+vrečke+posodo za vakumiranje. Da ne omenjam, da ima res odlično moč – 1000-vatno, kar ni zanemarljivo. Priznam da je moja trenutno najljubša nova pridobitev in neverjetno kako zelo mi v kuhinji pride prav.

Tokrat sem svojo pripravo jabolk razširila in istočasno pripravila še narezana jabolka za malico, ter jih zvakumirala v posodo. Tam v vakumu zdržijo sveža tudi cel dan. Prednost je da v vakumu ne porjavijo in ostanejo lepa. To velja tudi za vso drugo sadje/zelenjavo, ki z oksidacijo spremeni barvo, kot so naprimer hruške, banane, avokado… Tako lahko zelenjavo in sadje pripravite vnaprej, zvakumirate in vas lepa, polna hranil počaka do takrat ko jo potrebujete.

Jabolka so zvakumirana, ko se rdeč gumbek skrije. 😉

 

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.