Anina kuhinja

Sirov zavitek / štrudelj s pehtranom

Olje sol in moka v posodi.

Vmešavanje mlačne vode v preostale sestavine.

Narejeno testo.

Razvelečno testo namazano z nadevom na spodnjem delu in s kislo smetano na zgornjem delu.

Prepognjeno testo, namazano na spodnjem delu z nadevom, na zgornjem pa s kislo smetano.

Zvito testo.

Nepečeni štrudelj na pekaču.

ZAHTEVNOST: 3/5
ČAS PRIPRAVE: 2-3 ure

Za poln pladenj.

SESTAVINE za testo:

-800 g moke
– 1dcl olja
– 4 dcl mlačne vode
– slabo pest soli

Sestavine za nadev:

– 800 g kisle smetane
– 1500 g pustega svežega sira
– 4-5 pesti sladkorja ( odvisno od željene sladkobe )
– 4 jajca
– 2 pesti pehtrana ( svežega ali posušenega )

– 3-4 žlice olja
– sladkor v prahu

OPIS PRIPRAVE:

  V skledo stresemo moko in sol. V sredini naredimo luknjo in vanjo zlijemo olje in mlačno vodo. Tekočino najprej vilico malce vmešamo v moko, da se dobro sestavine dobro sprimejo, nato pa jih stresemo na delovno površino in testo zgnetemo dokler ni lepo mehko in se ne prijema več na prste. Če se testo še prijema na prste mu v majhnih količinah počasi dodajajte moko, vse dokler se preneha prijemati.
   Tako testo položite v pomokano posodo, malce ga pomokajte še po vrhu nato pa ga pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite počivati 1-2 uri. Nikoli ga ne pustite počivati čez noč ker se vam zna potem zelo trgati.
   Medtem zmešajte v skledi sveži sir, 400 g kisle smetane in jajca.
   Testo razvajlajte na pol cm nato pa ga z rokami nežno razvlečete na 1 mm debeline. Testo mora biti dolgo približno en meter ( vodoravno ), široko pa približno 60 cm.
   Takšno testo nato vrhnji del 1/4 namažete s približno 200 g kisle smetane. 2/4 namažete z nadevom ki ste ga pred tem zmešali in potresete s pehtranom in sladkorjem. Nato spodnji del testa položite čez namazan del testa. Nato zgornjo 1/2 testa namažete s preostalo kislo smetano, spodnjo polovico pa s preostalim nadevom in spet potresete s pehtranom in sladkorjem.  Testo nato nežno zvijete v rolado.
   Malce višji pekač naoljite in štrudelj dvakrat prerežete, tako da dobite tri enako velike dele. Nato jih položite drugega zraven drugega v pekač.
   Štrudelj nato položite v segreto pečico na 220 stopinj za 15 minut, da se na vrhu naredi skorjica, nato pa pečico prestavite na 180 stopinj in pečite štrudelj še dobro uro.

Po želji ga preden ga postrežete potresete s sladkorjem v prahu.

Veselo sladkanje!

Komentarji

Komentarja ni mogoče oddati.