Anina kuhinja

Rižota z jurčki

Danes me je mama prav lepo presenetila in mi podarila del njenega ulova v gozdu. In sicer dva prelepa jurčka, prilepljena drug na drugega. Moja prva misel je bila da ju porabim za jurčkovo rižoto. Sama nisem oboževalka gob, ampak sem kljub temu zmazala en krožnik te rižote, ki je bila čisto mimogrede res odlična.

Torej ta recept je namenjen vsem vam ljubiteljem gobic.

Čas priprave: 30 minut
Za dve osebi.

Sestavine:

– 180 g arborio riža
– 2 večja jurčka
– 1 čebula
– 2 stroka česna
– dober ščep peteršilja, drobnjaka in majarona
– 1 dcl belega vina
– 1-1,5 litra kokošje ali piščančje jušne osnove
– 1-2 pesti naribanega parmezana
– 3 žlice goste smetane za kuhanje
–  1 žlica masla
– dober ščep soli in popra

Na drobno narezano čebulo popražite, da lepo zarumeni.

Dodate ji narezan česen in narezane jurčke.

Vse skupaj pražite kakšno minutko in nato dodate riž.

Riž pražite dokler ne postekleni. Dodate narezana zelišča.

Vse skupaj zalijete z vinom in pokuhavate dokler vino ne izhlapi. Nato vsebino zalijete z zajemalko jušne osnove. Ko ta izhlapi, dodate novo zajemalko juhe.

Postopek ponavljate na višji temperaturi (7-8/9) približno 20 minut oziroma dokler riž ni skuhan. Rižoti nato dodate smetano, malce pokuhate in odstavite. Takrat dodate parmezan, ter maslo in ga nežno vmešate.

Dober tek! 😉

Komentarji

Komentarja ni mogoče oddati.