Anina kuhinja

Rahel puhasti kruh z rikoto / ricotto

Čas priprave: 1 ura

Čas kuhanja: 1 ura

Količina: 1 kruh

Dva tedna nazaj sem se lotila tega kruhka. V hladilniku sem imela lonček rikote, pa je nisem hotela porabiti na običajen način. Tako sem se lotila peke kruha. Čisto iskreno nisem bila prepričana če bo sploh kaj ratalo, hehe. 🙂 Ampak končni rezultat je bil fantastičen. Popolnoma puhast, kremast kruh, ki sva ga z mojim pojedla v nekaj minutah. Mnjam! Lahko vidite da zadnji stavek drži, saj se na sliki vidi, da sem zrezala še vroč kruh, ker nisva mogla počakati. 😉

Trenutno recept na katerega sem najbolj ponosna in vam zelo priporočam da ga preizkusite. 🙂

Če slučajno še ne poznate rikote. Rikoto najdete v vseh večjih supermarketih zraven skut. Ima podobno strukturo kot skuta (kot nekakšna zmleta skuta), vendar veliko bolj nežen, nevtralen in mlečen okus.

Za pekač velikosti 30×10 cm. (na približno)

Čas priprave: 1,5 ure

Sestavine:

– 5 žlic mleka
– 18 g sladkorja
– 1/2 kocke kvasa
– 200 g + 8 žlic moke
– 1 čajna žlička soli
– 1 žlica masla
– 1 jajce
– 175 g rikote / ricotte
– 2 žlice smetane

Opis priprave:

Mleku dodamo sladkor in ga segrejemo, da postane toplo. Toplemu dodamo kvas, ter počakamo 10 minut da kvas vzide.

Med tem v posodo stresemo moko in ob rob natresemo sol. Na sredini naredimo luknjico. Vanjo zlijemo vzhajan kvas in ga počasi vmešamo v moko, ter pazimo da ne pride v stik s soljo.

Ko je kvas vmešan vmešamo še jajce, rikoto in stopljeno maslo.

 

Vse skupaj zgnetemo v testo.

Po potrebi dodamo še kakšno žličko moke. Testo mora biti rahlo in se lahko nežno prijema prstov. Ne sme pa biti trdo. Testo pustimo vzhajati vsaj 30-60 minut.

Po Tem času ga razvaljamo v pravokotnik širine pekača in ga na tesno zvijemo.

 

Takšnega položimo v namašen pekač obložen s peki papirjem.

 

 

Pustimo ga vzhajati še dobre pol ure.

Vzhajanega namažemo s smetano (ali rumenjakom, ali s celim stepenim jajcem, ali stopljenim maslom – karkoli, najlepšo barvo pa bo dobil prav z rumenjakom – meni je takrat zmanjkalo jajc, pa je bila smetana pri roki) in ga položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 25-30 minut.

Dober tek 😉

Komentarji

    1. Živjo Mojca 🙂

      Hvala. Mislim, da ne bi smel biti problem. Edino sama bi skuto pred uporabo zmiksala, z namenom da bi se vse grudice zdrobile. Prav tako moraš potem vzeti v zakup malce bolj kiselkast okus skute, ki zna vplivati na končni okus kruha. Drugače pa bi moralo tudi s skuto čisto lepo uspeti. 😉

      Lep pozdravček,
      Ana

  1. Živjo, Ana!

    Odkar sem odkrila tvoj blog ga obožuuujem, komaj čakam na nove recepte:) Tako kot ti mam tudi jaz bolj piflarski faks, potem pa svojo ustvarjalno žilico sproščam s kuhanjem in pečenjem.

    Je tale kruhek bolj sladek ali bolj slankast?

    Veliko luštnih receptov še naprej in lep pozdravček,
    Petra

  2. Živjo Petra 😉

    Super! Vesela sem da ti je blog všeč in točno vem kako fino je imeti nekaj ob čemer se sprostiš. 😉 Hvala za tako lepo sporočilo. 🙂

    Je pa kruhek malenkost bolj sladek. Ampak ne preveč, tako da nanj paše ali sladko ali slano.

    Prelep pozdravček tudi tebi,
    Ana 🙂

  3. Krasno izgleda. Še dobro, da imam doma vse sestavine, zato bo to naš jutrišnji zajtrk – komaj čakam. Danes ga bom pripravila, dala v hladilnik, zjutraj pa hop v pečico.
    LP, Ines

    1. Super Lara, me veseli da je dobro uspel. Mene je tudi čisto navdušil. Je pa seveda izgledal gotovo še lepše zapečen z rumenjakom. Meni je takrat ravno zmanjkalo jajc, pa sem premazala kar s smetano. 😉

      Hvala ker si sporočila. 😉

      Lep večer,
      Ana

  4. Zdravo 🙂
    Samo tehnična malenkost:
    Ricotta (ali slovensko sirarska/sladka/albuminska skuta) je prava skuta, medtem ko je to, kar slovenci poimenujemo "skuta" v resnici mladi sir (cottage cheese, curd cheese, quark). Razlika je v tem, da je rikota izdelana iz sirotke (tekočina, ki ostane po izdelavi sira, z zelo malo maščobami in veliko beljakovin), skuta, oz. mladi sir pa iz

    1. Ana help!
      Do POTANKOSTI sem se držala recepta, pa mi niti testo niti pol toliko ni vzhajalo kot tebi! Sedaj že zvito počiva v pekaču, ampak izgleda bolj kot kakšna mala bagueta 🙁
      Kje sem ga posračkala? 🙁

    2. Živjo Eva,

      oprosti za tako pozen odgovor. Me ni bilo doma cel dan. Kruh se zvije samo zaradi teksture, ki s tem nastane potem ko je spečen. Drugače ni nujno, lahko ga tudi ne zvijaš.

      Je možno da je v tvoj kvas prišla sol. Ta ponavadi poskrbi da testo noče vzhajati?

      Jaz sem uporabila zelo majhen pekač, tako da testa ne nastane veliko. Mogoče ti je zato izgledal

  5. Ne glede na vse komplikacije, je kruhek super uspel! Napadla sem še toplega in je res mehek in sočen!
    Uporabila sem pa pol bele in pol črne moke …
    Še bo na jedilniku. Ana, hvala za vse 🙂

  6. Ni problema, razumem da si sedaj zvezdnica in da imaš ogromno drugih opravkov in skrbi 😉
    Hecam se … Hvala, ker si vedno na razpolago in vedno tako dobre volje! 🙂

    Prijetno kulinarično ustvarjanje še naprej!

  7. Oh joj ja zvezdnica, taka s ful zahtevami in rdečo preprogo. ;)) Haha, ah kje! To je moja služba in zaradi tega nisem čisto nič več kakor kdorkoli drug. Je pa res, da dela pa nimam malo. 🙂

    Sploh ni kaj. Rada pomagam, če le znam. Sploh pa hvala tebi, ker spremljaš moj blog. 😉

    Prelep pozdravček,
    Ana

  8. Tako, pa se je tudi Limonca po dveh mesecih končno spet spomnila na tale recept :).
    Tako, recepta sem se držala "na uč" (ker sem trenutno brez tehtnice), delala pa sem iz dvojnih sestavin.
    Testo sem zamesila precej vlažno, da se je res prijemalo rok, ko pa je vzhajalo, je bilo perfektno – gladko, elastično in puhasto. Zvijala nisem tudi jaz nič, ker se mi je mudilo. Poskusili

    1. Ooo super! Limonca, hvala ker si tvojo izkušnjo delila z mano. Vesela sem, da vam je bil kruh všeč. 🙂 In se strinjam, pri tem kruhu kakršnikoli dodatki res niso potrebni. 🙂

      Lep pozdravček,
      Ana

  9. živjo, moram reči, da se mi zdi recept res dober in ga gledam že nekaj časa, vendar si ne upam, ker se bojim delati s kvasom. 🙂 zanima me samo kako naj naredim, da nebo kvas prišel v stik s soljo, če je potrebno zmešati vse sestavine, se pravi, da pride nekako vseeno v stik? ni mi čisto jasno… 🙂 hvala že vnaprej za odgovor!

Komentarja ni mogoče oddati.

Najbolj prodajano v trgovini

Poglej vse izdelke
[sg_popup id=1]