Anina kuhinja

Praznično pečena telečja krača z vinom in čebulo

Čas priprave: 10 minut

Čas kuhanja: 5 ur

Količina: za 6 oseb

Sestavine:

1-2 kg telečja krača
2 večji čebuli
2 dcl goveje juhe ali vode
2 dcl belega suhega vina (sama sem uporabljala Sivi pinot)
1 čajna žlička soli
1/3 čajne žličke muškatnega oreščka
poper po okusu
nekaj žlic olja
1 žlica moke
1 žlica masla

Postopek:

Natisni

Kračo operemo s hladno vodo in posušimo. Vanjo vtremo sol, muškatni orešček, na kolobarje narezano čebulo in poper, ter nekaj žlic olja.  Vse skupaj shranimo v hladilnik in pustimo da se meso marinira 24 – 36 ur.

Po tem čas meso vzamemo ven in ga uro pustimo zunaj, da se segreje na sobno temperaturo. Potem ga skupaj s čebulo preložimo v večji pekač in na dno prilijemo vino in juho.

Pečemo jo v segreti pečici na 170 stopinjah 4-5 ur. V primeru parne pečice, vključite še drugo stopnjo pare. Vsake dobre pol ure jo prelijemo s sokovi iz dna pekača. V primeru da parne pečice nimate jo za prve tri ure pokrijet z aluminijasto folijo.

Zadnjih 20 minut (ali zadnjo dobro uro v primeru navadne in ne parne pečice) pekač pristavimo višje in temperaturo dvignemo na 220 stopinj. Pečemo da se na vrhu meso hrustljavo zapeče.

Pečeno meso prestavimo na pladenj in pokrijemo z aluminijasto folijo, ter pustimo stati 30-40 minut.

Iz sokov vmes naredimo polivko. V posodi segrejemo maslo in na njem popečemo moko, da se fino speni. Prilijemo ji precejene sokove iz dna pekača in kuhamo da se omaka zgosti.

Postrežemo jo zraven mesa.

Praznično pečena telečja krača z vinom in rdečo čebulo je super ideja za praznično večerjo ali kosilo. Še posebej je primerna tudi za Božično večerjo. Sama sem jo pekla v moji kombinirani parni Boschevi pečici, ki je poskrbela, da je bila krača noro sočna in okusna. Več o Boschevih pečicah si lahko prebereš tukaj.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.