Samo za vas domači recept za praznične parkeljne.
Pripravljene sestavine. |
Zdrobljen nevzhajan kvas v sladkanem mleku. |
Pokrit kvas. |
Vzhajan kvas. |
Maslo, sladkor, olje v luknjici sredi moke. |
Grobo mešanje prej naštetih sestavin. |
Dodajanje sladkanega mleka s kvasom. |
Grobo vmešane sestavine. |
Odstranjevanje grobo zmešanih sestavin na kuhinjsko površino. |
Zgneteno pomokano testo. |
Vzhajano testo. |
Od oblikovanega pravokotnika do končnega izdelka. |
Oblikovanje nogic. |
Oblikovanje glave. |
Oblikovanje rožičkev. |
Mazanje ravnokar pečenih parkeljnev. |
ZAHTEVNOST: 3/5
ČAS PRIPRAVE: 2 uri
ČAS PEKE: 10-15 minut
Za 14 manjših ali 8 velikih parkeljnev.
– 0,5 l mleka
– polovica kocke kvasa
-75 g sladkorja
– 1 zravnana čajna žlička soli
-125 g masla
– 2,5 dcl olja
-1,22 kg moke
– rozine
– rdeče blago
– 1,5 žlica sladkorja
– 1,5 žlica masla
– 1,5 žlica mlačne vode
Maslo in moko en dan prej ali vsaj pol dneva prej postavimo na kuhinjski pult, da bosta imela sobno temperaturo ko ju bomo potrebovali za testo.
V manjšo posodo zlijemo mleko in mu dodamo 3 žlice sladkorja, ter ga segrejemo da postane toplo (NE vroče!). Toplo mleko odstavimo in vanj nadrobimo kvas, ter posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo za kakšne 10-15 minut. Po tem času mora kvas že reagirati. V večjo posodo stresemo 1 kg moke. Pri robu potresemo sol in na sredini s kuhalnico naredimo luknjico. V luknjico dodamo na sobni temperaturi segreto maslo, ki jo malce razkosamo. Dodamo še olje, sladkor in vzhajan kvas v sladkanem mleku. S kuhalnico nato mešamo od znotraj proti zunanjemu robu. Ko so sestavine grobo vmešane jih stresemo na pomokano kuhinjsko površino. ( pomokamo jo s 150 g moke ). Testo gnetemo in mu po potrebi vmešamo še preostalo moko. Gnetemo ga vsaj 20-30 minut, saj bo tako bolj mehko. Takšnega postavimo v pomokano posodo in ga malce pomokamo, ter pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pustimo ga vzhajati slabo uro. Po tem času ga razdelimo na 14 delov. Na en pekač bomo lahko spravili le 4 manjše parkeljne, zato na peki papirju naredite le 4 in jih dajte v pečico in šele med tem časom, ko se prva runda peče začnite oblikovati parkeljne za drugo rundo. Če boste v naprej naredili vse se bodo tisti parkeljni, ki bodo na vrsto prišli zadnji ali predzadnji že preveč napihnili in bodo predebeli, zato priporočam da jih delate sproti. Torej testo razdelite na 14 delov in nato vsak del posebej (najprej le 4 in tako naprej) razvaljajte na debelino približno polovico centimetra v obliki pravokotnika. Pravokotnike položimo na peki papir in na njih vsakemu pravokotniku zarežemo linije za roke in noge in odrežemo del za rožičke ( bolj natančno si poglejte na slikcah). Nato z rokami lepo oblikujemo roke in noge ter rožičke. Za noske z nožkom vrežemo vršiček in ga s prsti povzdignemo ter spodaj pritisnemo rdeč trikotnik iz blaga. Za oči na testo pritrdimo rozine – rozine potlačite vse do dna ker se drugače pri pečenemu parkeljnu ne bodo držale testa. Takšne parkeljne v pečico na 230 stopinj (zato da ne bodo preveč vzhajali in bodo nato predebeli) za 10-15 minut- odvisno od željene zapečenosti (predlagam da jih opazujete, ker se zelo hitro začnejo barvati na rjavkasto barvo). Med tem v kozarcu zmešamo sestavine za premaz in še vroče parkeljne premažemo s premazom, ter jih pustimo da se ohladijo.
Kako so lustni. Tukaj v Zaandamu imamo tudi poseben Miklavzev kruh. Meni je zelo dober, skrivnost pa je v kardamomu. Neka dobra dusa je pustila recept na mojem blogu v Anglescini. Morda ti bo prisel kdaj prav. http://dutchfood.about.com/od/breads/r/Duivekater-Recipe.htm
Kot naročeno je prišel tvoj komentar. 😉 Ravno namreč brskam za Miklavževimi recepti. 😉 Hvala! 😉
Drugače pa nisem vedela da imaš tudi ti svoj blog-bi bila zelooo vesela linka 😉
http://irena-se-gre-zivljenje.blogspot.nl/
Izvoli, ampak ni kuharski, je bolj 'mamast'.
Luštkan 😉 Ko bom imela kakšno urco časa ga prebrskam 😉
Ana, tole je super recept! In navodila tudi. Stestirano & pojedeno.
Prazničen pozdravčič!
Ooo super. To pa res rada slišim. 🙂 Sem vesela da so parkeljni uspeli. 😉 Hvala, ker si sporočila.
Lep pozdravček in vesele praznike,
Ana