Za 15 kozarčkov.
Čas priprave: 2 ure
Sestavine:
– 2,5 kg jabolk (stehtani že olupljeni in razkoščičeni)
– 6-7 večjih kutin
– 1,7 kg sladkorja
– 1 liter vode
– 2 limoni
– 3 vrečke vnilijevega sladkorja
– 15 klinčkov
– 1 zvrhana čajna žlička cimeta
– 1-2 dcl ruma
Opis priprave:
Jabolka in kutine olupimo in razkoščičimo.
Narežemo jih na četrtine in naprej na čimbolj drobne rezine.
Takšnim prilijemo vodo in jih zavremo, ter vremo še nadaljnih 20-30 minut, da se sadje lepo spusti. Medtm jih vsake nekaj minut premešamo.
V terilniku zdrobimo klinčke. Primešamo jim cimet.
Limono stisnemo in lupinico nastrgamo. Vse skupaj dodamo v posodo.
Pripravimo si sladkor in vanilijev sladkor. Kozarce in pokrovčke položimo v pečico na 50 stopinj, da se segrejejo.
Po 20 minutah jabolka lahko pretlačimo (jaz jih nisem) in jim med rednim mešanjem dodamo sladkor.
Dodamo še vse preostale sestavine. Vse skupaj vremo 1 uro, če želite lepo gosto marmelado. Če imate rajši bolj redko, bo kakšnih 30-40 minut dovolj. Med tem časom vsake 5 minut iz vrha poberemo pene in dobro premešamo.
Po tem času marmelado prelijemo v tople kozarce in jo zavijemo v oddejo, da se bo lahko počasi ohladila.
Marmelado lahko uporabite tudi kot nadev za razne biskvite, tortice. Želina pri tej marmeladi ne potrebujete, ker že sama po sebi nastane zelo lepo gosta. Za to poskrbi pektin v jabolkih in kutinah.
Vesele praznike 🙂