Anina kuhinja

Polnozrnata, čebulno, porova pletenka z makom

Oh obožujem čebulo na vse možne načine. Sploh pa obožujem, ko se s sestavinami lahko malce igram. Tale pletenka je bila sama uživancija. 😉

Za 4 osebe.

Čas priprave: 1,5 ure (zaradi vzhajanja)

Sestavine za testo:

– 200 g navadne moke
– 200 g polnozrnate moke
– 250-280 ml vode
– 3-4 žlice olja
– 2/3 kocke kvasa
– 1 žlica sladkorja
– 1 zvrhana čajna žlička soli

Sestavine za nadev:

– 1/2 srednje velikega pora
– 2 mladi čebulici ali ena srednje velika navadna čebula
– ščepec čilijevih kosmičev
– dober ščepec soli
– mali ščepec sladkorja
– 2 pesti mocarele (naribane ali narezane ali mešanica)
– 1 jajce
– mak

Opis priprave:

Moko premešamo. V manjšo posodo zlijemo vodo in jo sladkamo. Vanjo razdrobimo kvas in ga pustimo vzhajati vsaj 5-10 minut.

Med tem ob rob moke natresemo sol. V sredini naredimo luknjico in vanjo zlijemo vzhajan kvas. Počasi ga vmešamo v moko in pazimo, da ne pride v stik s soljo. Ko je kvas vmešan, prilijemo olje in vse skupaj zgnetemo v testo.

Pustimo ga vzhajati pol ure.

Med tem časom pripravimo nadev. Por narežemo na kolobarje. Čebulico narežemo na manjše koščke.

V ponvi segrejemo olje in na njem popečemo por in čebulo. Ko se začneta lepo spuščati ju solimo, in dodamo čili, ter sladkor.

Vse skupaj na srednji vročini pražimo še kakšnih 5 minut in nato nadev ohladimo.

Po tem času ga razvaljano na večji pravokotnik. (približno 40x30cm) Prestavimo ga na pekač obložen s peki papirjem.

Ob straneh postrani zarežemo zareze.

Potrudimo se, da so enakomerne na obeh straneh, drugače bo na eni strani več trakov kot na drugi. (tako je bilo pri meni- ups)

Po sredini, kjer nimamo zarez razporedimo nadev.

Prekrijemo ga z mocarelo, nato pa začnemo s sestavljanjem trakov. Prepogibamo jih na nasprotno stran, tako da zakrijemo celoten nadev. Najprej prepognemo trak iz ene strani,

nato iz druge.

V kozarčku stepemo jajce in z njem premažemo pletenko. Potresemo jo z makom (In ja kot lahko opazite, se mi je mak malo preveč usul na začetku pletenke. 😉 Se zgodi.)

in položimo  na poličko 2/3 od dna, v hladno pečico. Nastavimo jo na 180 stopinj, da se bo počasi segrevala in bo sproti vzhajalo še testo. Po 20 minutah jo vzamemo ven in razrežemo, ter postrežemo.

Dober tek 😉

Komentarji

  1. Ančiiiii!!! Tole huuudo dobr zgledaaa!!! Mmmmm, škoda ker nimam pora v hladilniku, ker bi bil kvasec zihr že na radjatorju! Čeprow… sigurno tud druga zelenjava nem bla slaba… ;)! Mljaaask! *

  2. Ali mogoče lahko za hitro pripravo izberemo že narejeno vlečeno testo?
    Drugače pa super recept, za vikend ga sigurno preizkusimo!

    LP, Nina

    1. Vlečeno bi znalo biti malce pretenko. Pa priporočam kupljeno listnato testo. Z njim bi šlo super. 😉

      Upam, da vam dobro uspe. 😉

      Prelep pozdravček,
      Ana

Komentarja ni mogoče oddati.