Anina kuhinja

Polnozrnata, čebulno, porova pletenka z makom

Oh obožujem čebulo na vse možne načine. Sploh pa obožujem, ko se s sestavinami lahko malce igram. Tale pletenka je bila sama uživancija. 😉

Za 4 osebe.

Čas priprave: 1,5 ure (zaradi vzhajanja)

Sestavine za testo:

– 200 g navadne moke
– 200 g polnozrnate moke
– 250-280 ml vode
– 3-4 žlice olja
– 2/3 kocke kvasa
– 1 žlica sladkorja
– 1 zvrhana čajna žlička soli

Sestavine za nadev:

– 1/2 srednje velikega pora
– 2 mladi čebulici ali ena srednje velika navadna čebula
– ščepec čilijevih kosmičev
– dober ščepec soli
– mali ščepec sladkorja
– 2 pesti mocarele (naribane ali narezane ali mešanica)
– 1 jajce
– mak

Opis priprave:

Moko premešamo. V manjšo posodo zlijemo vodo in jo sladkamo. Vanjo razdrobimo kvas in ga pustimo vzhajati vsaj 5-10 minut.

Med tem ob rob moke natresemo sol. V sredini naredimo luknjico in vanjo zlijemo vzhajan kvas. Počasi ga vmešamo v moko in pazimo, da ne pride v stik s soljo. Ko je kvas vmešan, prilijemo olje in vse skupaj zgnetemo v testo.

Pustimo ga vzhajati pol ure.

Med tem časom pripravimo nadev. Por narežemo na kolobarje. Čebulico narežemo na manjše koščke.

V ponvi segrejemo olje in na njem popečemo por in čebulo. Ko se začneta lepo spuščati ju solimo, in dodamo čili, ter sladkor.

Vse skupaj na srednji vročini pražimo še kakšnih 5 minut in nato nadev ohladimo.

Po tem času ga razvaljano na večji pravokotnik. (približno 40x30cm) Prestavimo ga na pekač obložen s peki papirjem.

Ob straneh postrani zarežemo zareze.

Potrudimo se, da so enakomerne na obeh straneh, drugače bo na eni strani več trakov kot na drugi. (tako je bilo pri meni- ups)

Po sredini, kjer nimamo zarez razporedimo nadev.

Prekrijemo ga z mocarelo, nato pa začnemo s sestavljanjem trakov. Prepogibamo jih na nasprotno stran, tako da zakrijemo celoten nadev. Najprej prepognemo trak iz ene strani,

nato iz druge.

V kozarčku stepemo jajce in z njem premažemo pletenko. Potresemo jo z makom (In ja kot lahko opazite, se mi je mak malo preveč usul na začetku pletenke. 😉 Se zgodi.)

in položimo  na poličko 2/3 od dna, v hladno pečico. Nastavimo jo na 180 stopinj, da se bo počasi segrevala in bo sproti vzhajalo še testo. Po 20 minutah jo vzamemo ven in razrežemo, ter postrežemo.

Dober tek 😉

Komentarji

  1. Ančiiiii!!! Tole huuudo dobr zgledaaa!!! Mmmmm, škoda ker nimam pora v hladilniku, ker bi bil kvasec zihr že na radjatorju! Čeprow… sigurno tud druga zelenjava nem bla slaba… ;)! Mljaaask! *

  2. Ali mogoče lahko za hitro pripravo izberemo že narejeno vlečeno testo?
    Drugače pa super recept, za vikend ga sigurno preizkusimo!

    LP, Nina

Komentarja ni mogoče oddati.

Najbolj prodajano v trgovini

Poglej vse izdelke
[sg_popup id=1]