Anina kuhinja

Pokrita pica

Pokrita pica je navdih iz sončne Toskane.

Spodnji del pokrite pice.

Nepečena pica v pripravi na peko.

ZAHTEVNOST3/5

ČAS PRIPRAVE: 2 uri s peko in vzhajanjem testa
SESTAVINE:
– 600-700 g moke (odvisno od željene debeline pice)
– 2 čajni žlički soli
– 2-2,5 dcl mleka
– 2 čajni žlički sladkorja
– 1 kocka kvasa
– slab 1 dcl olivnega olja ( lahko tudi sončnično)
– paradižnikov pire
– sir
-ostale željene sestavine

OPIS PRIPRAVE:

    Najprej na štedilnik damo mleko kateremu dodamo sladkor, in ga pogrevamo dokler ne postane topel (ne sme biti vroč!). Potem mleko odstavimo in mu dodamo kvas, ki ga rahlo razdrobimo. Vse to pokrijemo s servetom in pustimo 5minut da kvas vzide. Medtem v posodo vsujemo moko, in ob robu okrog nje damo sol, da ne bo prišla v stik z kvasom. Nato ob robu zlijemo še olje ter na sredini naredimo luknjico kamor potem zlijemo mleko s kvasom, in tako preprečimo stik z soljo. vse to narahlo vmešamo tako da mešamo iz sredine posode proti robu. Ko se sestavine sprimejo jih z rokami močno zgnetemo dokler testo ni lepo mehko in se ne prijema več vaših prstov. Če boste dobili občutek da je testo trdo, dodajte malo tople vode in ga dobro zgnetite dokler se neha prijemati prstov . Testo nato dajte počivati za 1 uro na toplo (priporočam v pečico na 50 stopinj). V primeru da nimate toliko časa, vzhajajte testo toliko časa kolikor si ga lahko privoščite. Testo mogoče ne bo tako mehko ampak, prav slabo tudi ne bo 😉

   Po tej uri ga ponovno zgnetite, odstranite dobro tretjino testa in ga položite nazaj v posodo ter oblikujte ostali 2/3 testa glede na pladenj, ki ga boste uporabili.
Nato na pico namažite paradižnikov pire. ( Kupljeni pelati- razrezani, ne v enem kosu, v trgovini bodo zadostovali. Njim dodate še malo paradižnikovega koncentrata, soli, narezane bazilike, in origana in vse to premešate.) Sledi šunka in sir po želji, ter ostale sestavine, ki so vam všeč na pici.

   Nato razvalajte ostalo tretjino testa ter ga položite čez narejeno pico. Testo z zobotrebcem malo preluknjajte in ga pri krajeh lepo združite s spodnjim delom pice.

Vse to potem postavimo v pečico, segreto na 50stopinj  in pustimo kakšne 15 minut, da testo lepo vzide( če ne želite debelega testa, pečico že primarno segrejte na 180 stopinj ). Po 15 minutah pečico prestavite na 180 stopinj in pico pustite v pečici še kakšnih 20 minut. Če slučajno ne boste prepričani ali je testo že pečeno privzdignite del pice in če je spodnji del zlato zapečen je testo zagotovo že pečeno.

DOBER TEK!
V primeru pa da uporabljate krušno peč, pa pica potrebuje le kakšnih 5-10 minut.
Upam da vam bo ta recept všeč, in v primeru da ga preizkusite mi sporočite kako je šlo 🙂

Veselo kuhanje in dober tek!

Foto: Kristijan Žontar, istock