Anina kuhinja

Pirini marelični cmoki iz krompirjevo skutnega testa

Čas priprave: 25 minut

Čas kuhanja: 20-25 minut

Količina: 10 cmokov

Sestavine:

Sestavine za cmoke:

250 gramov krompirjevega pireja
250 gramov fine pasirane skute
300-350 gramov svetle pirine moke (ali navadne)
2 majhni jajci
2 žlici sladkorja
1 čajna žlička kisle smetane
1 zravnana čajna žlička soli
10 marelic
10 čajnih žličk rjavega sladkorja
1 vanilijev strok

Sestavine za drobtine:
10 žlic drobtin
6 žlic masla

Postopek:

Natisni

Krompir olupite in narežete na polovice. Skuhate ga v soljenem kropu. Skuhanega še vročega pretlačite in počakate da čim več tekočine izhlapi in se krompir popolnoma ohladi.

Če vam je od prejšnjega dne ostalo kaj krompirjevega pireja, potem lahko uporabite lahko tega. Pred pripravo ga le na novo dobro pretlačite, da je čimbolj fin.

Jajci z vilico stepite. Marelicam odstranite peške. Rjav sladkor zmešajte z odstranjenimi semeni iz vanilijevega stroka.

V krompirjev pire vmešajte skuto in kislo smetano, nato stepeni jajci in dve žlici sladkorja.

Dodajte sol, premešajte in na koncu vmešajte še moko. Testo pregnetite. Če se pretirano prijema na prste dodajte še malo moke. Delovno površino izdatno namokajte in na njej razvaljajte testo na debelino 1-1,5 cm.

Testo razrežite na 10 delov (če želite manjše cmoke, testo razrežite na več delov). Na vsak del položite 1 marelico in ji dodajte čajno žličko pripravljenega vanilijevega sladkorja v sredino. Testo okrog marelice s prsti zaprite in s prsti zaprite vse odprte luknjice, ter oblikujte cmok. Postopek ponovite z vsemi preostalimi kosi testa.

 

Prižgite parno pečico. Namastite parni pekač in nanj položite cmoke. Če parne pečice nimate, v večji parni posodi zavrite vodo in temperaturi znižajte na srednjo do višjo. Na posodo nad vodo položite cmoke. Pazite da so vsaj 2-3 cm narazen, da se med kuhanjem ne bi sprijeli skupaj.

Cmoke kuhajte na sopari ali v vrelem kropu 20 minut, nato pa jih prestavite na pladenj.

Drobtine do zlato rjave barve popražite na stopljenem maslu.

S hrustljavimi drobtinami okrasite cmoke in jih postrezite.

Marelični cmoki iz krompirjevo skutnega testa, so odlična poletna jed. V kolikor pri roki nimate marelic lahko testo nadevate z drugim sadjem, ali pa tudi s skutnim nadevom, orehovim ali še kaj. 😉

Pri pripravi mi je pomagala moja vrhunska Boscheva parna pečica, ki jo najdete tukaj.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.