Anina kuhinja

Pečena zelenjavna rižota

Pečena zelenjavna rižota je zelo zdrava jed, ki je hitro pripravljena in nič drugega kot slastna!


ČAS PRIPRAVE : 1,5 ure

ZAHTEVNOST: : 2/5
Za dve osebi.
SESTAVINE:
          3 do 4 velike žlice sončničnega olja
-j    2 manjša piščančja zrezka
        4-5 polnih pesti riža
          ½  zelene paprike
          ½  rumene paprike
          ½  rdeče paprike
          1 srednja čebula
          4 večji zreli paradižniki ali  250ml konzerva pelatov
          goveja kocka
          ščepec ali nekaj listkov peteršilja, bazilike
          čajna žlička papprike v prahu, in česna v prahu
          žlica paradižnikovega koncentrata
          poper in sol po želji
          2 veliki žlici smetane
          majhen ščepec sladkorja
       Jed pričnemo s pripravo zelenjave in mesa, saj nam to bistveno olajša celotni postopek. Začnimo z rezanjem paprike, za katero priporočam da so v vseh treh barvah, saj boste s tem pripomogli k boljšem okusu in bolj zanimivo obarvani jedi. V primeru da imate na razpolago le naprimer zeleno papriko jo  uporabite namesto rdeče in rumene. Narežete jo na manjše kocke ( približno kvadratni cm) saj jih boste tako lažje hitreje popražili. Prav tako na kocke narežete paradižnik ( če boste uporabili svežega ) in nato nadaljujte s čebulo. Na koncu narežete na kocke še meso in ga začinite z malce soli in popra.
    Narezano čebulo nato začnete pražiti na olju, ki ga pred tem segrejete na ponvi. Čebuli ki jo pražimo dodamo ščepec soli,  in nadaljujemo dokler rahlo ne porjavi. Dodamo narezano meso in ga malce popečemo, ter nato še papriko in pražimo dokler ne postane malce mehkejša in prav tako rahlo porjavena.   
     Nadaljujemo s dodanim narezanim paradižnikom na kocke ali pelati.  Nato jedi dodamo govejo kocko, ki bo popestrila okus, papriko v prahu, poper, peteršilj, baziliko, paradižnikov koncentrat in majhen ščepec sladkorja.       
    Vse to skupaj pražimo na srednji temperaturi kakšne 3 minute, ter nato zlijemo omako v pekač. V manjšo posodo stresemo riž, ter ga operemo ( V posodo zlijemo vodo dobro premešamo, ter jo zlijemo ven – pazite da ne zlijete ven še riž. Postopek kakšne 3x ponovite. ), s tem bomo preprečili preveč sprijemanja riža ko bo pečen. Nato opran riž stresemo v omako, ji dodamo še 1-2 dcl vode in premešamo. Vse skupaj nato pokrijemo s folijo in položimo v pečico na 180 stopinj, za slabo urico. Na približno 15 minut je dobro premešati rižoto, da se preveč ne prime na dno, in po potrebi zaliti s še malo vode, če imate občutek da je vsa izhlapela in je riž se surov.

DOBER TEK!

Komentarji

Komentarja ni mogoče oddati.