Sir, smetana, poper, sol in česen v prahu v ponvi. |
Kuhani njoki. |
Omaka s stopljenim gorgonzola sirom. |
Zmešana moka in mleko. |
Dodajanje parmezana. |
ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 2 minuti
ČAS KUHANJA: 15 minut
Za 3 osebe.
– 500 g njokov
– 4-5 dag gorgonzole ( odvisno od željenega okusa po gorgonozoli )
– 250-300 g smetane za kuhanje
– 1 pest naribanega parmezana
– ščepec soli, popra
– 1/3 čajne žličke česna v prahu
– svež narezan žajbelj ( tudi suh je vredu, če svežega nimate )
Po želji – slab dcl mleka + 2 zravnani čajni žlički moke ( za zgostitev )
V srednje veliki posodi zavremo soljeno vodo. Med čakanjem da voda zavre v ponev narežemo na manjše koščke gorgonozolo in ji dodamo smetano, ter ploščo segrejemo na srednjo temperaturo (6/9), ter zmes med segrevanjem mešamo. dodamo še česen v prahu, poper. Ko se gorgonzola stopi, dodamo nariban parmezan in omako poskusimo, ter dodamo sol po potrebi. Ko voda zavre dodamo njoke, in ko le-ti priplavajo na površino so kuhani, in ji odcedimo.
V kozarcu dobro zmešamo mleko in moko,seveda če si želimo bolj gosto zmes, kar je popolnoma odvisno od posameznika. Če vam je gostota brez mleka z moko všeč, ta del izpustite. Če pa želite bolj gosto omako to zmes ob rednem mešanju vmešajte v omako in le to zavrite. Med tem konstantno mešajte. Tako je omaka končana, dodamo ji še njoke in vse skupaj dobro premešamo.
Končno postrežene njoke potresemo z žajbljem, ki ga v primeru da vam ni ravno najljubši tudi lahko izpustite.