Sestavine:
Sestavine za testo:
700-740 gramov bele moke
2,5 dcl mleka
80 gramov sladkorja
1 polna čajna žlička soli (10 gramov)
1 kocka svežega kvasa (40 gramov)
100 gramov masla sobne temperature
3 jajca
5-7 žlic ruma
Sestavine za drobljeno krhko testo:
175 gramov navadne ali pirine ali črne moke
1 rumenjak
2 žlice limoninega soka
130 gramov masla ali margarine
ščepec soli
2 žlice Dr. Oetker sladkorja v prahu
/2 čajne žličke Dr. Oetker pecilnega praška
limonina lupinica ene bio limone
Ostale sestavine:
slivova ali druga marmelada po želji
jajce za premaz
Sestavine za sladkorni obliv:
7 žlic Dr. Oetker sladkorja v prahu
4 žlice vode
1 žlica limoninega soka
Postopek:
NatisniMoko skupaj s pecilnim praškom in narezanim maslom dodamo v večji multipraktik. Zmiksamo da dobimo maslo v moki v velikosti graha. Takrat dodamo sladkor v prahu, lupinico, rumenjaka in limonin sok ter miksamo da se naredi testo.
Testo zavijemo v plastično folijo in položimo v hladilnik.
Moko presejemo v skledo. Mleko razdelimo na dva dela in ju pogrejemo do toplega.
V en del dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drug del mleka dodamo preostali sladkor in maslo, ter rum. Pustimo stati 10-15 minut.
Jajca stepemo.
V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je ta vmešan dodamo sol. Nato pa sladko mleko z maslom, nazadnje pa še jajca. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20. Če je testo preveč lepljivo dodamo še maksimalno 40 gramov moke. Mora pa biti izjemno in mehko.
Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 1 uro.
Po tem času ga razvaljamo na pravokotnik ali kvadrat debeline slabega centimetra. Izrežemo kroge in jih prelagamo na papir za peko. Pustimo dovolj prostora med njimi da se med peko ne bodo sprijeli.
Ko imamo vse kroge izrezane in na pekačih jih na sredini s prsti pritisnemo da naredimo luknjico. Tja dodamo marmelado. Po vrhu nadrobimo krhko testo. Premažemo s stepenim jajcem in položimo v segreto pečico na 220 stopinj za 10-12 minut – da se zlato rjavo obarvajo.
Vse sestavine za sladkorni obliv zmešamo z metlico in premažemo čez pecivo.
Postrežemo.