Anina kuhinja

Najboljši triki in nasveti za popolna poširana jajca

Čas priprave: nekaj minut

Čas kuhanja: nekaj minut

Količina: /

Sestavine:

poljubno število jajc

Postopek:

Natisni

Za poširanje jajc izberite čimbolj sveža jajca:

  • Kako veste da je jajce sveže? Naredite test v skledi polni z vodo. Staro jajce se v vodi postavi pokonci ali celo lebdi —- sveže takoj potoni.
  • Zakaj je sveže jajce boljše? Svež beljak je veliko bolj čvrst in lepše drži obliko, ko ga boste spustili v vročo vodo in tako lahko pričakujete tudi manj beljakovih “zavihkov” in lepšo obliko končnega izdelka. Star beljak je namreč bolj tekoč in od tam potem vsak krilca/zavihki in slabši končni izgled.

Najboljši način priprave poširanih jajc:

  • Jajca ubijemo v manjše posodice, spustimo skozi fino cedilo, da odvečni beljak steče stran. Odečeno jajce nato položimo v čisto posodico.
  • Pripravimo skoraj vrelo vodo – voda mora biti tik pred vretjem. Iz dna posode boste videli spuščanje zrračnih mehurčkov – toda ne vretje. Temperatura takšne vode se giblje okrog 90 stopinj, za vse ki bi želeli uporabiti termometer.
  • Vodi lahko dodate žlico kisa (1 žlica kisa na liter vode), ki bo pomagal, da bo beljak hitreje zakrknil in bo v manjši količini zaplaval po vodi.
  • Preden v vročo vodo položimo jajce jo s kuhalnico zavrtimo – s tem pomagamo da se beljak lepše oprime rumenjaka.
  • Jajca kuhamo 3-4 minute in nič več in jih takoj postrežemo.

Lahko poširana jajca pripravimo vnaprej in v večjih količinah? Seveda – najboljši način pa spodaj. 😉

  • Poširana jajca preložite v hladno vodo. V primeru večje količine predlagam, da v vodo dodate tudi led, ki bo dalj časa držal hladno temperaturo vode. Posodo s pripravljenimi jajci lahko do 5 dni hranite v hladilniku.
  • Za ponovno gretje poširana jajca položite v vročo vodo, segreto na 50-60 stopinj (zelo vroča voda iz pipe je blizu te temperature) za 3-4 minute, da se segrejejo.Vendar pazite, da jih ne položite v prevročo vodo, saj jih v tem primeru lahko skuhate in rumenjak ne bo več tekoč. Prav tako bodite pozorni, da prilijete še več vroče vode, če segrevate več jajc naenkrat in se ta prehitro ohladi.

Najboljši način serviranja:

  • Preden jih postrežete, jih preložite na papirnato brisačko, ki bo popila odvečno vodo. Tako bodo manj drseli in vam ne bodo “splezali” dol iz jedi.

Nekaj idej za uporabo poširanih jajc:

Jajčni vlivanci z orehi, timijanom in poširanimi jajci

Špageti aglio olio s poširanim jajcem

Obložen kruhek s špinačo, panceto, pinjolami in poširanim jajčkom