Anina kuhinja

Mesna musaka z jajčevci

Čas priprave: 30-40 minut

Čas kuhanja: 30 minut+ peka

Količina: 6 oseb

Sestavine:

Sestavine za mesno omako:
500 gramov mletega govejega mesa – ali mešanega
500 ml paradižnikovih pelatov
2 sveža paradižnika
2 stroka česna
2 korenja
1/2 čebule
1 žlica javorjevega sirupa ali polna čajna žlička sladkorja
1/2 čajna žlička soli
ščepec popra
1/2 čajne žličke sladke paprike v prahu
1/3 čajne žličke suhega origana
1 čajna žlička paradižnikove mezge

Sestavine za bešamel:
2 žlici ghee masla – ali navadnega
1,5 žlice moke
500 ml mleka
ščepec belega popra in muškatnega oreščka
sol po okusu

Ostale sestavine:
10 manjših do srednjih krompirjev
2 melancana
2 pesti topljive mocarele (ali edamca, gavde, trapista)

Postopek:

Natisni

Melancane narežemo na tanke kolobarje in jih posolimo. Zavijemo jih v aluminijasto folijo in pustimo stati v hladilniku za čas priprave mesne omake in bešamela.

Nadaljujemo s pripravo mesno omake. V ponvi najprej zlato rjavo popečemo mleto meso. Dodamo mu drobno narezano čebulo in drobno naribano korenje. Popražimo da se spustita. Na koncu dodamo česen in paradižnikovo mezgo, ter sladko papriko. Ko zadiši, prilijemo pelate in drobno narezan paradižnik. Omako osladkamo, solimo, ji dodamo poper in sladko papriko v prahu. Kuhamo še 15 minut, nato pa odstavimo.

Nato pripravimo bešamel omako. V kozici na najvišji temperaturi stopimo maslo. Dodamo mu moko, ki jo nato ob rednem mešanju kuhamo le kakšno minuto oziroma toliko časa, da se na vrhu ne začne lepo peniti. Takrat prilijemo mleko. Vsebini dodamo sol, poper in muškatni orešček in jo zavremo. Ob rednem mešanju z metlico omako na srednji temperaturi kuhamo še toliko časa, da se lepo ne zgosti. Tedaj jo odstavimo.

Krompir olupimo in na mandolino narežemo na tanke rezine. Kuhamo ga v soljenem krompu 8 minut, nato pa odcedimo.

Vmes ožamemo melancane da gre odvečna voda ven. Na oljčnem olju jih zlato popečemo in odstranimo.

V pekač najprej pomažemo žlico bešamela, nato dodamo plast krompirja. Nadaljujemo s plastjo mesne omake, ki jo pokapamo z malo bešamela in pokrijemo z melancani in spet dodamo plast krompirja, omake, malo bešamela, melancane.. Postopek ponavljamo da zmanjka sestavin. Pazimo da polovico bešamela prihranimo za vrh. Zaključimo s plastjo krompirja. Prelijemo z bešamelom in potresemo s sirom.

Pečemo v segreti pečici na 180 stopinjah 45-50 minut. Če se vrh želi preveč zapeči, pokrijemo z aluminijasto folijo.

Mesna musaka z jajčevci je nastala iz mojih vrtnih jajčevcev, ki jih je bilo letos na pretek. Na ta način sem jih skrila v jed in sta jih z veseljem pojedla tudi moja malčka.

Recept sem pripravljala s pripomočki Fackelmann. Z njihovo mini mandolino, ki jo z lahkoto postavite v posodo ali skledo in režete zelenjavo direktno vanjo. Uporabljala sem tudi njihov fantastičen nožek, ki ga shraniš direktno v ovitek z brusilnikom in je vedno oster in pripravljen za delo.Vse izdelke najdete v večjih supermarketih po Sloveniji.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.