Sestavine:
Sestavine za testo:
750 gramov bele moke (ali bele pirine)
550 ml mleka
15 gramov soli
1 kocka kvasa ali dve vrečki suhega kvasa
1 čajna žlička medu
Sestavine za nadev:
3-4 pesti naribanega topljivega sira (edamec, mocarela, gavda)
2-3 pesti drobno narezanih piščančjih prsi ali šunke ali pršuta… po izbiri 😉
Sestavine za paradižnikovo omako:
4 žlice zmiksanih paradižnikovih pelatov
2 žlici paradižnikove mezge ali koncentrata
3-4 čajne žličke Ponti omake Pesto rosso
1/4 čajne žličke suhega česna
1/3 čajne žličke origana
1-2 žlici javorjevega sirupa ali drugega sladila (sladkor, agavin sirup)
1/4 čajne žličke soli – oziroma po okusu
Postopek:
NatisniV manjšo posodo zlijemo toplo mleko in ji dodamo med, ter nadrobljen kvas. Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in kvas pustimo vzhajati vsaj 10-15 minut.
V večjo posodo dodamo moko. Vanjo vmešamo vzhajan kvas, nato pa še sol. Testo gnetemo vsaj 10 minut, nato pa ga pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro.
Po tem času ga razdelimo na 6-8 delov za manjše calzone pice ali 4 za malo večje. Vsak del zvaljamo/raztegnemo v krog.
Vse sestavine za paradižnikovo omako fino zmešamo in pustimo stati vsaj 10 minut.
Spodnji del namažemo s paradižnikovo omako, dodamo sir in narezano salamo in robove prekrivajoče močno stisnemo skupaj.
Pustimo vzhajati 20-30 minut, nato pa pečemo v segreti pečici na 240 stopinj 13-15 minut, da se zlato obarvajo.
Če želimo lepši sijaj, jih pred peko premažemo s stepenim jajcem.
Več receptov odkrijte na www.ponti.si