Anina kuhinja

Mamin meta in melisa sirup

Čas priprave: 10 minut

Čas kuhanja: /

Količina: 1,5-2 litra sirupa

Sestavine:

1 liter vode
1 kg sladkorja (Sama sem uporabila nerafiniran trsni sladkor, ki je rjavkast, zato je sirup temnejše barve, ampak meni je okus po njem všeč in še malo bolj zdrav je. Za bel sirup uporabite klasičen bel sladkor.)
15 gramov Dr. Oetker Citronka Special za bezgov sirup ali Dr. Oetker Citronka original
30-40 vejic melise in mete (čimvečja količina kot gre v sirup)

Postopek:

Natisni

Vodo in sladkor segrevamo in mešamo na srednjem do višjem ognju da se sladkor popolnoma stopi. Takšnega ohladimo.

Ohlajenemu narežemo s škarjicami liste in stebla mete in melise. Dobro vmešamo in pustimo stati 10 ur. Takrat dobro vmešamo Citronko in spet pustimo čez noč stati, torej vsaj 12-14 ur, lahko pa tudi vse do 24 ur.

Takšen sirup spustimo skozi fino cedilo in vlijemo v sterilizirane steklenice in jih dobro zapremo.

Sirup lahko serviramo z ledenimi kockami in mu dodamo še malo svežega limoninega soka, ali pa ga dodamo vročemu čaju namesto sladkorja ali medu, da obogati okus in osladka. 😉

Mamin meta in melisa sirup je sirup, ki me ponese v otroštvo in je bil vedno moj najljubši. Z vami delim recept točno tak, po katerem vsako leto sirup pripravlja moja mami. Razlika je le v tem, da sama raje uporabim nerafiniran rjav trsni sladkor, in s tem sirup postane malce bolj bogatega okusa in je rjavkasto medeno obarvan. Če imate rajši klasičen prozoren sirup, preprosto uporabite klasičen bel sladkor.

Prav tako namesto originalne Citronke raje uporabim Specialno Citronko za bezgov sirup, ki je citronska kislina z dodatkom narovne arome in soka limon za bolj bogato in še bolj naravno aromo limone v sirupu in za moje pojme res naredi čudovit okus sirupu. Več o njej si lahko preberete tukaj.

Komentarji

*Zahtevano

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

[sg_popup id=1]