Anina kuhinja

Losos v limonino česnovi smetanovi omaki z rižem

Čas priprave: 15 minut

Čas kuhanja: 15-20 minut

Količina: 4 osebe

Sestavine:

2x 250 gramski lososov file s kožo
2-3 žlice oljčnega olja
250 ml sladke smetane
1 zvrhana čajna žlička masla
3-4 žlice limoninega soka
3-4 žlice naribanega parmezana
1 čajna žlička moke
50 ml mleka
limonina kupinica polovice bio limone
1/2 čajne žličke česna v prahu
bel poper in sol po okusu
svež timijan

Za prilogo:
300 gramov dolgozrnatega riža
800 ml vode
1 zravnana čajna žlička soli

Predlog – namesto riža lahko zraven postrežete tudi:
– pečen krompir
– pire krompir
– testenine
– kus kus

Postopek:

Natisni

Lososva fileja umijemo s hladno vodo in dobro osušimo s papirnato brisačko. Takšnega zrežemo na čimbolj enako velike manjše kose. Te posolimo in popopramo.

V posodi z metlico fino zmešamo mleko, smetano, moko, limonin sok, limonino lupinico, 1/4 čajne žličke soli, česen in poper.

V večjo posodo dodamo vodo, riž in sol. Posodo pokrijemo in vsebino pripeljemo do vretja. Takrat temperaturo znižamo na nizko in kuhamo toliko časa kot narekuje čas na embalaži riža. V primeru da nekaj vode po končanem kuhanju ostane kuhan riž spustimo skozi cedilo.

Med kuhanjem riža dobro segrejemo ponev. V primeru da tako kot jaz uporabljate Tefalove ponve, potem vam indikator temperature pokaže ko je ponev dovolj segreta, ko se obarva rdeče. Takrat dodamo oljčno olje in takoj nanj položimo kose lososa s kožo navzdol. Če se ta želi opogniti, ga z lopatko držimo na mestu. Lososa pečemo na srednji do višji temperaturi na strani s kožo toliko časa, da ob strani meso zamatira vsaj do polovice oziroma bližje dveh tretjin. Takrat ga obrnemo in zlato zapečemo še na drugi strani.

Pečenega lososa odstranimo in v ponev dodamo maslo. Ko se stopi, takoj vlijemo pripravljeno smetanovo omako. Ta se bo hitro zgostila. Če vam je pregosta, ji vlijete še malo vode, da dosežete željeno gostoto. Po okusu jo dosolite.

V omako dodate lososa, in čez vse skupaj potresete svež timijan ali peteršilj.

Postrežete zraven riža ali druge priloge.

Losos v limonino česnovi smetanovi omaki z rižem sem pripravljala v dveh Tefalovih ponvah iz linije Talent Pro. Te imajo seveda priročen indikator temperature, ki se obarva rdeče, ko je posoda dovolj segreta, da lahko začnete s pripravo.

Ponve so prav tako iz okolju in zdravju prijaznih materialov in z neprimerljivo neoprijemljivo odporno oblogo, ki naredi kuhanje z njimi še posebej čudovito. Za vse, ki vas na to temo zanima več, pripenjam povezavo tukaj.

 

Komentarji

*Zahtevano

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

[sg_popup id=1]