Sestavine:
1/2 rumene čebule
1 por
240 gramov rjave leče – že kuhane
2 večja krompirja
1/2 čajne žličke česna v prahu ali 2-3 stroki svežega
1/2 čajne žličke suhega peteršilja ali vejica svežega
5-8 žlic mletih paradižnikovih pelatov
1/2 čajne žličke soli – oziroma po okusu
2 žlici kamutovega zdroba (ali pšeničnega/pirinega)
2 zvrhani žlici kisle smetane – opcijsko
Predlog za postrežbo:
kuhane drobne testenine
jušne kroglice
krutoni
Opcijsko za aktivne:
v porcijo juhe fino vmešajte žlico naravnih proteinov (sama sem za naju z dragim uporabila te tukaj iz Proteini.si)
Postopek:
NatisniPor, čebulo in krompir narežemo na manjše koščke. Dodamo jih v posodo in jih na žlici olja nežno popražimo. Ko se začnejo prijemati na dno posode, vsebino zalijemo toliko, da za centimeter pokrije sestavine.
Dodamo česen, sol, peteršilj in kuhamo 20 minut. Takrat dodamo lečo, kuhamo še minutko, vlijemo pelate in fino spasiramo. Po okusu dosolimo.
Z metlico vmešamo zdrob in kuhamo nekaj minut, da se juha zgosti. Takrat vmešamo kislo smetano in takoj postrežemo.
Če ste tisti dan telovadili in k prehrani dodajate proteine z metlico v svojo porcijo fino vmešajte še žlico naravnih proteinov.
V kolikor kuhate juho za celotno družino, pa predlagam, da otrokom kot dodatek skuhate poljubne manjše testenine, da je juha bolj bogata in zanimiva.