Sestavine:
- 500 gramov brezglutenskega Schaer ali drugega poljubnega kruha (zaželjeno suhega – torej tistega ki nam ostane)
- 5 jajc
- 3 zvrhane žlice kisle smetane
- 250-300 gramov mletega govejega ali mešanega mletega mesa
- majhen šopek drobnjaka (ali peteršilja)
- 2/3 čajne žličke soli
- poper po okusu
- ščep kurkume (po želji – lahko izključite)
- 2 stroka česna
- 1/3 majhne čebule
Postopek:
Natisni- Kruh narežemo na drobne kocke. Česen in čebulo narežemo na drobno. V ponvi popečemo čebulo, da malo porumeni, nato dodamo česen, da zadiši. Oboje vmešamo k kruhu.
- Jajca stepemo in jim vmešamo kislo smetano, sol, poper, kurkumo in narezan drobnjak. Zmes zlijemo čez kruh in jo skupaj z mletim mesom vgnetemo v enotno zmes.
- Zmes pustimo stati vsaj 20 minut (lahko tudi čez noč).
- Zmes nadevamo v plastično vrečko za peko in oblikujemo okroglo štruco. (postopek je enak kot pri video receptu v linku/povezavi pod naslovom) Vrečko zatesnimo in štruco za 15 minut položimo v segreto pečico na 200 stopinj. Po tem času temperaturo znižamo na 180 in jo pečemo nadaljnih 40-45 minut. Med peko štruco vsake toliko časa obrnemo da se enakomerno zapeče.
Pečeno štruco servriramo.
Kruhova štruca je popolna kot priloga k krompirjevim jedem ali le k bogati solati. Odlična tudi kot hladen narezan prigrizek poleg hrenovih, gorčičnih omak.
Postopek oblikovanja štruce v plastični foliji si lahko pogledate v tem video receptu tukaj.