Anina kuhinja

Krompirjeva juha s hrenovkami

Praženje čebule in surovega narezanega krompirja.

Praženemu krompirju in čebuli dodana jušna osnova.

Dodajanje začimb juhi.

Narezana hrenovka oziroma dve polovici hrenovke.

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 40 minut ( s kuhanjem vred)

Za 5 oseb.

SESTAVINE:

– 1 hrenovka oz. 2 polovici ( poljubna vrsta – svinjska, piščančja…)
– 1 večja čebula
– 4-5 srednje velikih krompirjev
– 1,5 l jušne osnove ( če je nimate, uporabite 1,5 litra vode in ji dodajte govejo kocko )
– 1/2 čajne žličke paradižnikove mezge
– ščepec majarona, peteršilja
– ščepec soli, popra

OPIS PRIPRAVE:

   Na manjše kocke ( velikosti približno slab cm, ker se bo krompir tako hitreje skuhal ) narežemo čebulo in krompir. V posodo vlijemo olje ( približno 4 žlice ), ga segrejemo in mu dodamo čebulo. Čebulo malce popražimo da zarumeni in ji dodamo narezan krompir. Vse skupaj še malce pražimo, kakšno slabo minutko nato pa zalijemo z jušno osnovo. Juhi dodamo, sol, poper, majaron in peteršilj, ter jo pustimo da zavre, nato pa pristavimo vročino na manjšo ( recimo 2/9 ) in kuhamo še kakšne slabe pol ure. Posoda mora biti med kuhanjem pokrita, da preveč vode ne izhlapi.
   Po tem času preverimo če je krompir kuhan, in sicer najlažje tako da en košček poskusimo. Če je kuhan, juhi dodamo narezano hrenovko na kolobarčke, ter jo pri nižji temperaturi kuhamo slabih 10 minut, nato pa juho postrežemo.

DOBER TEK