Sestavine:
600 gramov moke
1/2 vrečke pecilnega praška
1/4 čajne žličke soli
90 gramov mehkega masla
9 žlic belega vina
9 rumenjakov
9 žlic kisle smetane
sladkor v prahu za posip
Postopek:
NatisniMoko, pecilni prašek, sol in maslo premešaš. Posebej premešaš rumenjake, kislo smetano in vino.
K moki vliješ mokre sestavine in gneteš nekaj minut da se lepo povežejo v mehek hlebček.
Malo ga pomokaš in pustiš počivati na sobni temperaturi nekih 30-60 minut.
Testo razdeliš na dva ali tri dele in vsak del posebej zvaljaš v pravokotnik ali kvadrat debeline 1-2 mm.
Olje segreješ do vročega. Ko začneš s cvretjem in je olje dobro segreto, pa temperaturo znižaš na 7/9. Pripraviš si cedilo na krožniku in penovko za pobiranje, ter dve vilice za obračanje flancatev.
Testo zrežeš na kvadratke ali pravokotnike in vsakemu zarežeš dva reza. Vsak košček oblikuješ v flancat – poglej video. 😉
Flancate cvreš v vročem olju da postanejo zlato rjavi, nato pa jih odložiš v cedilo.
Potreseš jih s sladkorjem v prahu in postrežeš.
Krhke flancate po receptu stare mame sem pripravljala s pomočjo Boschevega kuhinjskega robota OptiMUM.