Anina kuhinja

Klasična mesna musaka

Čas priprave: 20-25 minut

Čas kuhanja: 10 minut za krompir + 50-60 minut peke

Količina: večji ovalni pekač - za 4-6 oseb

Sestavine:

Sestavine:
8-10 srednje velikih krompirjev
1 žlica oljčnega olja
500 gramov mletega mesa
1 večja čebula
1 strok česna
1/6 čajne žličke soli
1/3 čajne žličke sladkorja
4 pesti naribane topljive mocarele ali drugega topljivega sira (edamec, gavda)
1 slaba pest naribanega parmezana
100 ml mleka

Sestavine za preliv:
5 jajc
350 ml mleka
250 ml sladke smetane
1 čajna žlička drobno narezanega peteršilja in drobnjaka
1/2 čajne žličke soli
1/5 čajne žličke muškatnega oreščka
poper po okusu

Postopek:

Natisni

Krompir olupimo in narežemo na tanjše rezine. Zalijemo jih z vodo in jo dobro solimo (čajna žlička soli na 1,5 litra vode). Zavremo in kuhamo 10 minut. Nato odcedimo.

V ponev dodamo olje in na njem popražimo drobno narezano čebulo. Malo jo solimo in sladkamo in počakamo da se spusti. Takrat dodamo mleto meso in pražimo da zamatira in se popeče. Dodamo česen, da zadiši in po okusu dosolimo. Odstavimo.

V posodi fino zmešamo vse sestavine za preliv. Sir in parmezan premešamo.

V pekač zlijemo 100 ml mleka in nanj zložimo prvo plast krompirja – porabimo nekje tretjino krompirja. Nadaljujemo s polovico mesnega nadeva. Dodamo malo naribanega sira in dobro zajemalko preliva. Ponovimo in zaključimo s plastjo krompirja. Zalijemo s preostalim prelivom in potresemo s preostalim sirom.

Položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 50-60 minut.

V kolikor imamo parno pečico vklopimo prvo stopnjo pare. Če je nimamo na dno položimo posodico z vodo.
Če se sir na vrhu preveč zapeče še pred koncem peke, pekač pokrijemo z aluminijasto folijo.

Klasična mesna musaka sem pripravila s pomočjo Boscheve vrhunske kombinirane parne pečice, ki jo najdete tukaj.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.