Sestavine:
- Sestavine za mesno omako:
- 350 gramov mletega govejega mesa
- 400 ml paradižnikovih pelatov
- 1 žlica sladkorja
- 1/2 čajna žlička soli
- ščepec popra
- 1/2 čajne žličke sladke paprike v prahu
- Sestavine za bešamel:
- 2 žlici masla
- 1,5 žlice moke
- 500 ml mleka
- ščepec belega popra in muškatnega oreščka
- sol po okusu
- Ostale sestavine:
- 250 gramov lazanja lističev
- 100 gramov topljive mocarele (ali edamca, gavde, trapista)
Postopek:
Natisni- Najprej pripravimo bešamel omako. V kozici na najvišji temperaturi stopimo maslo. Dodamo mu moko, ki jo nato ob rednem mešanju kuhamo le kakšno minuto oziroma toliko časa, da se na vrhu ne začne lepo peniti. Takrat prilijemo mleko. Vsebini dodamo sol, poper in muškatni orešček in jo zavremo. Ob rednem mešanju z metlico omako na srednji temperaturi kuhamo še toliko časa, da se lepo ne zgosti. Tedaj jo odstavimo.
- Nadaljujemo s pripravo mesno omake. V ponvi najprej zlato rjavo popečemo mleto meso. Nato prilijemo pelate. Omako osladkamo, solimo, ji dodamo poper in sladko papriko v prahu. Kuhamo še nekaj minut, nato pa odstavimo.
- V pekač najprej dodamo nekaj žlic bešamelne omake, tako da z njo da pokrijemo dno. Čez omako zložimo eno plast nekuhanih testenin. Te pokrijemo s še eno plastjo bešamelne omake in četrtino mesne omake. Vse skupaj potresemo z malo sira in postopek ponovimo še trikrat. Zaključimo s slojem testenin, ki jih prelijemo s preostankom bešamelne omake in potresemo s preostalim sirom.
- Lazanjo položimo v segreto pečico na 220 °C za 15 minut. Takrat temperaturo znižamo na 180 °C. Lazanjo pečemo še nadaljnjih 30 minut.